Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 28 augustus 2014

Fietsers en automobilisten onvoldoende alert voor weggebruikers met visushandicap

“En,  fietsers en automobilisten moeten meer aandacht hebben voor blinde en slechtziende weggebruikers” reageert het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV vzw) op de terechte oproep in de Standaard van VAB en de Fietsersbond voor het creëren van meer veiligheid in het verkeer.

Fietsers en automobilisten zijn vaak onvoldoende alert voor blinde en slechtziende weggebruikers.  Dikwijls kennen of herkennen ze het signaal niet dat met de witte stok wordt gegeven om aan te duiden dat het oversteken aangevat wordt. Ze zijn er zich niet van bewust dat blinde of slechtziende mensen tijdens de oversteek hun stappen niet kunnen vertragen of versnellen omdat ze niet zien wanneer auto’s of fietsen blijven doorrijden of onvoldoende afremmen. Automobilisten realiseren zich niet dat wanneer ze hun wagen op het zebrapad parkeren, ook al is het maar even en met de pinkers op, ze de blinde weggebruikers verplichten van hun ‘veilige’ weg af te wijken. Fietsers vergeten te gauw dat blinde voetgangers hen niet alleen niet kunnen zien  maar ook niet horen aankomen en bijzonder alert moeten zijn bij oversteekplaatsen met gescheiden fietspaden zonder zebrapad of bij het rechts afslaan bij rood licht.

Het is belangrijk dat automobilisten en fietsers weten hoe personen met een visuele handicap zich in het verkeer begeven. Daarom verspreidt het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) vzw de brochure ‘Veilig in het verkeer’. Het SBPV is ervan overtuigd dat correcte informatie en wederzijds begrip vervelende situaties en vooral ongevallen voorkomen.

Als een blinde met zijn stok heen en weer zwaait, is het niet om die tussen de spaken van een fiets te steken. Integendeel. Door zijn witte stok op verschillende manieren te bewegen, geeft de blinde of slechtziende welbepaalde signalen aan de andere weggebruikers. Als men bijvoorbeeld een blinde met zijn stok diagonaal voor zich aan de rand van de stoep ziet staan, wil dat zeggen dat hij zich aan het voorbereiden is om over te steken. Hij neemt op dat moment de verkeerssituatie in zich op door aandachtig te luisteren. Als hij daarna zijn stok in een hoek van 45 graden boven de grond houdt, geeft hij aan dat hij de straat zal oversteken.

Voor de volledige brochure kan u een mailtje sturen naar info@sbpv.be of downloaden op www.sbpv.be.

 

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be