Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Toegankelijke televisie

De VRT maakt van toegankelijkheid een prioriteit

Persbericht VRT 9 september 2013

Bijna alle programma’s op de televisienetten van de VRT worden ondertiteld, dagelijks worden ook Karrewiet en Het Journaal getolkt naar Vlaamse Gebarentaal. Dit jaar programmeert OP12 simultaan de nieuwe fictiereeks van Eén met audiodescriptie. De doelstellingen van de VRT op het vlak van toegankelijkheid werden daarbij bijna allemaal gehaald. Die diversiteitsdoelstellingen werden mee opgenomen in de Beheersovereenkomst (2012-2016) van de VRT. In het toegankelijkheidsoverleg dat de VRT op maandag 9 september organiseerde, maakte de openbare omroep haar cijfers bekend.

 

96% van alle VRT-programma’s worden ondertiteld

Op dit moment stelt de VRT 96% van alle programma’s beschikbaar met ondertiteling via de dienst T888. Dit is beter dan de 95% die de VRT volgens de beheersovereenkomst moet halen. Op het vlak van nieuws- en duidingsprogramma’s doet de VRT het ook uitstekend. Zo worden Reyers Laat en Volt sinds september ondertiteld. Dit betekent dat vandaag 99,05% van alle nieuws- en duidingsprogramma’s worden ondertiteld. De beheersovereenkomst vraagt de VRT om 100% van haar actuaprogramma’s te ondertitelen tegen eind 2014.

 

Het Journaal en Karrewiet elke dag met Vlaamse Gebarentaal

Sinds december 2012 worden Het Journaal en Karrewiet dagelijks getolkt naar Vlaamse Gebarentaal.  De VRT investeerde in een unieke samenwerking tussen dove en horende tolken. Beide programma’s worden aangeboden via de websites Ketnet.be en Deredactie.be. De Week van Karrewiet haalde gemiddeld 30.000 kijkers op Ketnet.

 

De VRT websites werken verder aan optimale digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid betekent voor de VRT het toegankelijk maken van zo veel mogelijk informatie op onze websites. Zo worden alle websites vanaf dit jaar optimaal gestructureerd om het lezen via screenreader mogelijk te maken. Op dit moment is dit al mogelijk voor alle Weer en Verkeersinformatie. Binnenkort bijvoorbeeld ook voor de elektronische programmagids en de playlist informatie. Belangrijk hierbij is dat de VRT in de toekomst resoluut kiest voor zo toegankelijk mogelijke versies van al haar websites.

 

VRT engageert zich om één fictiereeks per jaar met vertelstem (audiodescriptie) uit te zenden

Vorig jaar kon je op zondagavond naar Witse kijken met optionele audiodescriptie die digitale kijkers zelf konden inschakelen, wat blinde mensen niet zomaar zelf kunnen. Dit jaar zorgt de reeks “ De Ridder” daarom voor een absolute primeur vanaf 13 oktober met simultane uitzending van de reeks met audiodiscriptie op OP12.

“We overleggen jaarlijks met de belangenverenigingen die zich inzetten voor doven en slechthorenden, blinden en slechtzienden, nieuwkomers, ouderen, en al wie belang heeft bij een toegankelijk aanbod. Samen bekijken we de stappen die we willen zetten in ondertiteling, gebarentaal en toegankelijke websites om te tonen dat bij de VRT iedereen echt welkom is. En dat kan alleen als je kiest voor kwaliteit.  We willen beter doen dan de gevraagde doelstellingen omdat we als openbare omroep zo veel mogelijk Vlamingen willen bereiken met ons aanbod.”

Aldus Karen Braeckmans,
Algemeen Directeur Human resources, 
de nieuwe verantwoordelijke voor het diversiteitsbeleid bij de VRT

“De beheersovereenkomst die we voor de VRT opstelden was erg ambitieus inzake toegankelijkheid voor mensen met auditieve en visuele beperkingen. Ik ben erg blij te mogen besluiten dat de VRT niet alleen meer doet dan afgesproken in de beheersovereenkomst, maar ook sneller dan de vooropgestelde termijn met mooie concrete resultaten komt. Door uitgebreide maatregelen te nemen op vlak van toegankelijkheid, is de VRT een omroep voor iedereen, ook voor mensen met auditieve of visuele beperkingen.”

Zo stelt Ingrid Lieten, Vlaams minister van Media.

Lezersbrief 4 mei 2012: Blinde kijkers vallen voor Witse. Met audiodescriptie.

De laatste aflevering van de Witse-reeks is voorbij.  De VRT zond deze reeks voor het eerst met audiodescriptie uit. Bij audiodescriptie vertelt een stem (hier was dit Geertje De Ceuleneer) aan de blinde en slechtziende 'kijkers' wat  er zich op het scherm afspeelt.  Dit gebeurt tussen de dialogen van de acteurs en tussen de relevante geluiden (bijvoorbeeld een geweerschot) door.

Werd dit initiatief door de kijker met een visuele beperking gesmaakt?  Biedt het een meerwaarde? Kon het blinde en slechtziende niet-televisiekijkers over de streep halen om toch de reeks te volgen? Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) vroeg het aan de blinden en slechtzienden zelf.

Een greep uit de reacties.

Een blind echtpaar vertelt dat ze vroeger vaak moesten gokken naar wat er op het scherm gebeurde. De man haakte daarom zelfs af en las liever een boek. Nu keken ze samen ontspannen naar de avonturen van de wat norse commissaris.

Iemand anders gaf aan nog eens naar de “gewone” aflevering op zondagavond gekeken te hebben. Ze merkte dan pas hoeveel details er bij zo’n “gewone” aflevering verloren gaan. Ook een andere blinde kijker gaf aan dat zij nu pas alles goed kon volgen en begreep waarrond het in de aflevering draaide.

Een koppel uit Denderleeuw meldde dat ze vroeger nooit keken maar dit seizoen hebben ze geen enkele aflevering gemist. Ook de inleiding door de acteurs die zichzelf voorstelden met hun eigen stem, werd als zeer fijn ervaren. De wens dat dit project niet bij een proevertje zal blijven, komt in vele reacties terug.

Algemeen

Blinden en slechtzienden zijn laaiend enthousiast over deze serie en durven nu te dromen van een andere favoriete politiereeks, soap of Vlaamse productie met audiodescriptie waar ook zij ten volle van kunnen genieten. Namens hen bedankt het SBPV de VRT voor dit schitterend initiatief. Het herhaalt en benadrukt meteen de wens dat de VRT het aanbod van programma’s voorzien met audiodescriptie daadwerkelijk zal uitbreiden. En wie weet kan dit initiatief ook andere zenders inspireren? Zo kan iedereen, dus ook blinden en slechtzienden, genieten van een boeiende tv-avond.

 

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman, gelegeerd bestuurder (0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be 
www.sbpv.be 

Zelfstandigheid van blinde en slechtziende tv-kijkers verdwijnt achter de digitale knop

Persbericht 8 maart 2012

Telenet kiest ervoor om te knippen in het analoge zenderaanbod en lokt op die manier meer kijkers naar digitale televisie. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) wijst erop dat dit slecht nieuws is voor blinden en slechtzienden. Voor hen is digitaal tv-kijken immers geen evidentie. Waar zelfstandig analoog tv-kijken perfect mogelijk is, kan dit niet met digitale televisie. Het bedienen van de digibox is namelijk afhankelijk van achtereenvolgende opties die op het tv-scherm worden weergegeven. En net dat scherm – of het beeld nu haarscherp is of niet – ziet de blinde of slechtziende niet.

85 procent van de mensen met een visuele handicap zijn ouder dan 65 jaar. Overdag tv-kijken vormt voor veel ouderen een belangrijke tijdsbesteding. Zij zitten elke dag klaar om naar hun favoriete programma’s te kijken, ook op de zenders die nu uit het analoge aanbod verdwijnen. De providers voeren een bitsige strijd om deze laatste digitale achterblijvers. Wellicht kan een makkelijk hanteerbaar systeem deze oudere groep beter overtuigen van een overstap naar het digitale platform. Het zou bovendien jammer zijn mocht een innoverend initiatief als een toegankelijke Witse omwille van deze materie zijn totale doelgroep niet bereiken.

SBPV vzw doet dan ook een warme oproep aan iedereen om oog te hebben voor deze problematiek en nodigt alle betrokken partijen (providers, producenten, designers, zenders, …) uit om samen met SBPV vzw naar een oplossing te zoeken. Zo kan ook de blinde en slechtziende kijker in de nabije toekomst zelfstandig genieten van digitale televisie!

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman, woordvoerder (0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be
www.sbpv.be