Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief november 2015

Windows 10, online shoppen, De Lijn en zoveel meer

Nieuwe collega’s

Het was even stil na de laatste nieuwsbrief in juni. Sinds oktober zijn echter Evelien Vanden Broeck en Katrien Schulz aan de slag bij Zicht op Cultuur². Evelien werkte voordien bij Rosa vzw, expertisecentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Zij neemt de taken van procesmanager op zich. Katrien werkte voordien bij Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw rond natuur en educatie en gaat nu aan de slag als projectmedewerker.

Je kan beide dames bereiken via secretariaat@sbpv.be of 09 292 40 81.

Windows 10

Microsoft kondigt aan dat ze in 2016 de upgrade naar Windows 10 geforceerd zullen aanbieden via een automatische update.

Blinde en slechtziende gebruikers signaleerden ons hun ongerustheid over de gevolgen hiervan.  Ze zijn nog niet toe aan Windows 10 of bij hen is de gebruikte software/hardware nog niet compatibel. Daarom stak het SBPV haar licht op bij diverse hulpmiddelenleveranciers.

Enkele reacties:

‘‘Inderdaad, Microsoft liet weten dat Windows 10 als een aanbevolen update beschikbaar is vanaf 2016. Dit betekent dat Windows automatisch geïnstalleerd wordt. Toch krijg je nog altijd te vraag om dit te doen. Voor de meeste blinde en slechtziende gebruikers zal de update niet automatisch doorgevoerd worden. Windows kijkt alvorens de update te doen, naar de aanwezige software op de computer. Indien de software niet compatibel is, zal de update niet automatisch gebeuren’

‘‘Om de upgrade te vermijden kan de gebruiker automatische updates in Windows uitschakelen. Nadeel hiervan is dat o.a. welkome beveiligingsupdates ook niet doorkomen.’’

‘‘We adviseren dus enerzijds dat de gebruikers, mits eigen goedvinden en risico, de automatische updates uitschakelen indien ze de geforceerde update naar Windows 10 niet willen. Anderzijds adviseren we de gebruikers om zich zo spoedig mogelijk te informeren over de (kostprijs van) noodzakelijke updates van hun actuele software/hardware naar met Windows 10 compatibele versies. Ondertussen is er voor de meeste software al een met Windows 10 compatibele versie klaar en kan de meeste (recente) apparatuur probleemloos ingezet worden.”

“Wil je de vervelende pop-ups een halt toe roepen? Dan is dit de procedure die je kan volgen:

Windows 10 update verbergen

Er komt steeds een venster op de voorgrond met de vraag om te upgraden.  Hoe kan ik de Windows 10 update verbergen?

Stap 1:

 • Ga naar Start.
 • Open het Configuratiescherm.
 • Open Programma's en Onderdelen.
 • Klik op Geïnstalleerde updates weergeven.
 • Selecteer de update "Update voor Microsoft Windows (KB3035583)".
 • Klik op Verwijderen.
 • De computer vraagt om opnieuw op te starten.
 • Na het opnieuw opstarten is het Windows 10 icoontje verdwenen.

Stap 2:

Om te voorkomen dat de upgrade terugkomt, moet de bovenstaande update geblokkeerd worden.

 • Ga naar Start
 • Open het Configuratiescherm
 • Open Windows Updates
 • Klik op Updates Zoeken
 • In de lijst met updates klik je met de rechtermuisknop op "Update voor Microsoft Windows (KB3035583)" en klik je op Verbergen.”

Online shoppen

SBPV houdt jullie op de hoogte van onze acties om online shoppen toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende consumenten. Sinds de laatste nieuwsbrief hebben we niet stil gezeten. We voerden actie bij winkels in Antwerpen, lanceerden drie persberichten, schreven naar minister De Croo  (zie volgende rubriek) en maakten een infofolder voor winkeliers. Daarnaast werden 101 online shops aangeschreven.

Deze winkels staan er vaak niet bij stil dat ze een heleboel klanten niet bereiken. SBPV contacteerde hen daarom en verwees hen door naar AnySurfer. Van de 101 aangeschreven bedrijven reageerden 30 dat ze hun website zullen screenen en in de toekomst aanpassen. SBPV volgt dit samen met AnySurfer verder op.

Digitale toegankelijkheid websites

SBPV dringt aan bij  minister De Croo om  de wet webtoegankelijkheid in te voeren. We stuurden hiervoor in oktober nogmaals een brief aan de minister. Het SBPV spoort het beleid aan om een voorbeeldfunctie in te nemen en er snel werk van te maken dat blinde en slechtziende personen alle overheidswebsites kunnen gebruiken.  SBPV vraagt eveneens aan de minister om in zijn beleid impulsen te creëren zodat andere digitale spelers, zoals commerciële (bv. webshops)  en culturele websites,  zich aangesproken voelen om ook inspanningen te leveren voor meer toegankelijkheid. SBPV kijkt vol spanning uit naar een antwoord.

De Lijn app en Voice Over

De nieuwe app van De Lijn werkt niet met Voice Over. Velen onder jullie klaagden dit aan. SBPV overlegde met AnySurfer die De Lijn hierover aansprak. Het goede nieuws luidt dat eind deze maand of begin volgende maand een nieuwe versie van de app verschijnt die wel compatibel is met Voice Over. AnySurfer en SBPV volgen dit verder op.

Ontmoeting in het donker

Op 29 september zette Zicht op Cultuur², de socio-culturele beweging van SBPV, twee politici in het donker. Mobiliteitsminister Galant en staatssecretaris Sleurs, bevoegd voor personen met een handicap, kregen een ondoorzichtige bril en een witte stok en namen de trein naar Brussel-Zuid, waar ze elkaar zouden ontmoeten. Minister Galant vertrok vanuit Mons, samen met les Amis des Aveugles uit Ghlin. Staatssecretaris Sleurs vertrok vanuit Gent, vergezeld door blinde vertegenwoordigers van SBPV. De NMBS stond in voor de assistentie bij vertrek en aankomst. Op deze manier ondervonden de politici aan den lijve de pijnpunten van treinreizen als slechtziende of blinde.

De actie maakte een grote indruk op de politici:

Staatssecretaris Sleurs: ‘Ik heb geen richtingsgevoel en weet niet meer waar ik ben.’

Minister Galant: ‘Je hebt geen enkel aanwijzingspunt, dus ervaar je angst voor het onbekende.’

Bekijk deze actie op het journaal.

Lees de krantenartikels in deze pdf.   

De gezamenlijke treinreis bood een unieke kans tot dialoog tussen de blinde medereizigers en de staatssecretaris.  Uiteraard kwam de 24-urenregel voor assistentie ter sprake. En ‘of we tevreden zijn met de 3-urenregel voor 8 rechtstreekse lijnen vanaf januari 2016’? Het is een eerste stap, dat wel. Maar helaas zullen heel wat blinde en slechtziende treinreizigers die voor hun verplaatsing moeten overstappen naar een rechtstreekse lijn, daar niets aan hebben. SBPV is dan ook niet van plan dit probleem los te laten.

We gaven beide politici volgende aanbevelingen mee:

 • Zorg voor een duurzaam assistentiebeleid dat de uitvoering van de gevraagde assistentie op een stipte en goede wijze garandeert.
 • Bouw de reservatietijd voor assistentie volledig af zodat ook blinde en slechtziende reizigers (conform het VN-verdrag betreffende personen met een handicap) drempelvrij en veilig kunnen reizen waarheen en wanneer ze dit wensen.
 • Bezorg hen alle nodige informatie:
  • Geef treinhaltes auditief en visueel weer.
  • Plaats infoborden en schermen op ooghoogte zodat ook slechtziende mensen deze kunnen raadplegen.
  • Informeer blinde en slechtziende treinreizigers over de procedures bij noodgevallen.
 • Ondersteun blinde en slechtziende reizigers bij hun oriëntatie:
  • Duid het spoornummer in grote reliëfdruk en braille onder- en bovenaan de trappen naar het spoor aan.
  • Zorg in grote complexe stations zoals Antwerpen Centraal voor een plan in reliëf en grote druk in kleur.
  • Geef de drukknop aan de buitenzijde van de treindeur een contrasterende kleur zodat slechtziende reizigers de deur kunnen openen.
 • Help blinde en slechtziende mensen zodat ze zich veilig kunnen verplaatsen:
  • Werk een toegankelijke procedure uit waarbij blinde en slechtziende treingebruikers op de hoogte worden gebracht van toekomstige werkzaamheden in en rond het stationsgebouw.
  • Zorg voor veilige voorlopige trapleuningen tijdens werken.
  • Communiceer een noodnummer voor onvoorziene situaties.

Het kabinet Galant nodigde in reactie hierop het SBPV uit op de stakeholdersvergadering rond de nieuwe beheersovereenkomst van de NMBS.

Uurverandering: iedereen gezien?

“Bij de overschakeling naar het winteruur in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober draait iedereen de klok een uurtje terug. Het vroeger ondergaan van de zon heeft gevolgen voor de verkeersveiligheid in het algemeen en voor blinde en slechtziende weggebruikers in het bijzonder. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) geeft daarom enkele tips mee voor  weggebruikers om de veiligheid in het verkeer te garanderen.” Zo begint het persbericht dat we de wereld instuurden.  Hautekiet (radio 1) pikte het op en gaf ons één minuut spreektijd. Ook de regionale zender RTV bracht een reportage met Gusta De Proost die getuigde van haar problemen in het verkeer.

Dossier audiodescriptie

Het jaarlijks toegankelijkheidsoverleg met de VRT vond dit jaar plaats op 5 oktober. We vernamen dat de live audiodescriptie (AD) bij ‘The Last Post’ jammer genoeg eenmalig was. “Het was een experiment en het was deels geslaagd. Het was interessant om uit te zoeken of we dat kunnen en hoeveel werk en welke stappen daarbij komen kijken. Het is niet de bedoeling om dat snel opnieuw te doen.”

Waar zal de focus na de aangekondigde besparingen liggen? En komen de toegankelijkheidsplannen in gevaar?  “We blijven vooral inzetten op onze publieke meerwaarde, daar kunnen we echt het verschil maken. De evolutie die we een aantal jaar geleden hebben ingezet moeten we op zijn minst kunnen behouden.”

De VRT liet tijdens dit overleg ook weten dat ze de piste van de Watson app bekijken. (zie verder in dit nummer).

Op vrijdag 27 november gaat een delegatie van VeBeS, partner op ons platform en in dit project, opnieuw naar het kabinet van minister Gatz. Ze bezorgen er een nieuwe lading handtekeningen van blinde en slechtziende mensen voor meer AD. Het totaal aantal handtekeningen zal rond de 9000 zijn, en misschien nog meer. Zo ondersteunen ze verder de besprekingen die het SBPV op verschillende niveaus voert.

Voor de geïnteresseerde lezer zetten we de details van ons verzoek aan minister Gatz op 8 juni laatstleden nog even op een rijtje:

 • Jaarlijkse toename van 5 tot 10 procent van het aanbod aan AD op de VRT (cf. Duitsland 20%).
 • Diversiteit in programma’s aangeboden met AD (niet enkel fictieseries).
 • Inspraak in de keuze van de programma’s aangeboden met AD.
 • Minimum 2 Nederlandstalige films met AD in 2016, met een jaarlijkse toename van minimum 2.
 • Streven naar een overeenkomst met Nederland om daar reeds gerealiseerde films met AD op het Vlaamse scherm te kunnen brengen.
 • Minimum 1 anderstalige film met audiodescriptie per jaar.
 • Dubben van korte anderstalige fragmenten in duidende programma’s (nieuws, Panorama, …).
 • AD bij uitzendingen over de Special Olympics of de Paralympische Spelen.
 • AD om culturele programma’s op Canvas te ontsluiten.

Watson app

Sommigen onder jullie kwamen hem misschien al tegen, de Watson app. Deze app geeft audiodescriptie bij nieuwe Nederlandse bioscoopfilms en TV-programma’s. De werking van de Watson app is simpel: vooraf downloadt de gebruiker het audiodescriptiebestand van het programma op z’n tablet of smartphone, om het tijdens het tv-kijken te beluisteren via één oortje. Deze app is momenteel enkel bruikbaar bij films en programma’s uit Nederland.

De VRT onderzoekt ook de piste van deze app.

Enkele suggesties:

Heb je de film Oorlogswinter met Audiodescriptie via de Watson app gemist? Je krijgt nog een kans. Want NPO 1 zendt van 26 november t/m 21 januari de dramaserie Tessa uit. In 2016 volgen nog zes telefilms. Het volledige aanbod vind je hier: http://www.watsonapp.nl/aanbod/.

Meer info vind je op http://www.steunbartimeus.nl/watsonapp/.

Bekijk hier de bioscooptrailer van de app: https://vimeo.com/139189696.

Ook het Nederlandse programma 'De wereld draait door' besteedde aandacht aan de app: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/349879.

17000 handtekeningen

Besparen op de kap van mensen met een beperking? Dat hoort niet, vinden wij. Net zoals de meer dan 17000 mensen die de petitie van 15000.be ondertekenden. SBPV sloeg met andere sociaal-culturele organisaties de handen in elkaar. Sociaal-culturele organisaties brengen mensen met een handicap en hun omgeving samen, informeren hen en maken hen sterker. Helaas, in het besparingsklimaat van de Vlaamse Regering, is het onzeker wat de toekomst zal brengen voor onze sector. Dat zien wij, noch mensen met een beperking zitten.

15000 handtekeningen hadden we nodig om een hoorzitting in het Vlaams Parlement af te dwingen. Die doelstelling hebben we ruim gehaald. Bedankt!

Wij hopen dan ook dat we binnenkort jullie stem kunnen laten horen in het Vlaams Parlement.

Meer info op www.15000.be.

Bevraging over tewerkstelling

Brenda Vanvoorden, tweedejaarsstudente Sociaal Werk, zoekt kandidaten om haar bevraging rond tewerkstelling van mensen met een visuele beperking in te vullen. Op basis van de resultaten zal Brenda een beleidsvoorstel uitwerken. Wil je graag meedoen? Contacteer Brenda dan op brendavanvoorden@gmail.com. Invullen kan nog tot 15/12/2015.

 

EYELINER.     Bezoek de nieuwe Belfius Art Gallery

Met meer dan 4.300 stukken is de Belfius Art Collection de grootste verzameling van Belgische kunst in het land. De collectie focust op drie periodes waaronder de moderne kunst van 1830 tot 1960 met onder andere werken van James Ensor, René Magritte, Constant Permeke, Paul Delvaux en Rik Wouters en de hedendaagse kunst, vertegenwoordigd door werken van onder andere Roger Raveel, Belinda De Bruyckere, Ann Veronica Janssens, Jan Fabre en Jan Vercruysse. Net als in het verleden zijn er voor blinde of slechtziende kunstliefhebbers aangepaste rondleidingen.

Wanneer?

Volgende zaterdagen om 11 uur:

-           19 december 2015

-           23 januari 2016

-           20 februari 2016

-           19 maart 2016

-           16 april 2016

Machteld De Schrijver van Culturama vzw begeleidt de rondleidingen.

Meer info op www.culturamavzw.be, culturama@telenet.be of 02 569 27 74.

Doe je mee met SBPV?

Deel je mening

Wat vind jij belangrijk? Geef ons je mening en help de werking van SBPV. Dit kan via www.sbpv.be of via secretariaat@sbpv.be.  

Deel je ervaring

SBPV doet graag beroep op je ervaring. Werk daarom mee aan onze resonantiegroepen. We werken rond verschillende thema’s van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Wil je de volledige lijst of deelnemen? Contacteer ons dan op secretariaat@sbpv.be of 09 292 40 81 en we helpen je graag verder.

Meer informatie?

Je kan met iedere vraag terecht op 09 292 40 81 of secretariaat@sbpv.be.  

Lid worden van SBPV vzw?

Dat kan. Alle verenigingen die werken rond blinden en slechtzienden, kunnen lid worden. Verenigingen die bestuurd worden door blinden, slechtzienden en andere personen met visusproblemen hebben stemrecht. Leden betalen 50 euro, over te maken op rekeningnummer 738-0029843-86 van het SBPV met vermelding ‘lidgeld 2015’.

Ook dienstverlenende organisaties die blinden en slechtzienden ondersteunen, kunnen lid worden en zijn welkom. Zij hebben geen stemrecht maar geven waardevol advies aan de andere leden van de vereniging.

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) vzw

Kortrijksesteenweg 304 – 9000 Gent | secretariaat@sbpv.be | 09 292 40 81 | www.zichtopcultuur.be