Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Alle lichten op groen, blinden in het donker

Nieuwe regeling aan kruispunten gevaarlijk voor blinde en slechtziende weggebruikers

Volgend jaar wil minister van Mobiliteit Galant de wegcode volledig herzien. Eén van de geplande wijzigingen betreft een nieuwe regeling aan kruispunten:  in tegenstelling tot automobilisten krijgen fietsers en voetgangers in alle richtingen tegelijk groen licht.  Dit zou voor minder ongevallen zorgen.  Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (ZOC-SBPV) wijst op de gevaren die deze maatregel met zich meebrengt voor blinde en slechtziende weggebruikers.

Levensgevaarlijke oversteek

Slechtziende en blinde mensen die een kruispunt willen oversteken, baseren zich op het geluid van afremmende wagens. Dit is voor hen het signaal dat ze veilig over kunnen.  Deze houvast valt echter weg bij het voorgestelde systeem. Personen met een visuele handicap wanen zich veilig bij het oversteken omdat ze auto’s horen stoppen terwijl er fietsers uit verschillende richtingen kunnen voorbij zoeven.

Naar een inclusief systeem

Zicht op Cultuur - SBPV vraagt Minister Galant om rekening te houden met deze problematiek bij de wijziging van de wegcode.We blijven aandringen op een inclusief systeem dat de veiligheid van elke weggebruiker, dus ook van blinde en slechtziende weggebruikers, garandeert.