Menu:
deel deze site op:

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuws

Veilig naar buiten in coronatijden

10 tips om als blind of slechtziend persoon veilig naar buiten te gaan en anderhalve meter afstand te houden. 

Tip 1. Naar buiten. Wat doe je mee?

Wanneer je naar buiten gaat, is het goed om naast je witte taststok of herkenningsstok, ook volgende zaken mee te nemen:

- papieren zakdoekjes en een doosje of zakje om de gebruikte apart te houden
- alcoholgel of ontsmettingsdoekjes
- (wegwerp)handschoenen (tip 4)
- mondmasker (tip 6)

Tip 2. Anderhalve meter afstand. Hoe doe je dat?

Dit is een lastige. Vergelijken met gekende voorwerpen van ongeveer dezelfde lengte of iets langer kan helpen.

- Een uitgestoken witte taststok is bijvoorbeeld ongeveer anderhalve meter (de positie waarin je aangeeft dat je wenst over te steken).
- Zorg er in elk geval voor dat je herkenbaar bent en je witte taststok of herkenningsstok gebruikt. Je mag dan verwachten dat anderen ruimte voor je maken. Je kan ook je witte stok iets harder laten tikken op de grond. Voetgangers die je in de rug nadert, merken je gemakkelijker op en nemen dan vanzelf afstand.

 
Tip 3. Heerlijk rustig genieten

- Kies voor een tijdstip waarop het minder druk is: ’s morgens vroeg of later op de avond, rond etenstijd, wanneer het weer wat minder is. 
- Vermijd jaagpaden langs kanalen die vaak door fietsers, skaters of skateboarders worden gebruikt en grote stadsparken die een attractiepool zijn voor stadsbewoners zonder tuin.
- Ga liever wandelen op een rustige plek in je buurt die je goed kent.

Tip 4. Aanraken mag

Als je slechtziend of blind bent, gebruik je dikwijls je handen om zaken in de openbare ruimte te vinden en te gebruiken, zoals een trapleuning, drukknop van een rateltikker, liftknop. Dit mag je blijven doen mits de nodige hygiënische maatregelen. Denk er dus aan:

- Veeg niet in je gezicht of in je ogen als je iets hebt aangeraakt.
- Desinfecteer tussendoor je handen met een alcoholgel of ontsmettingsdoekjes.
- Draag dunne wegwerphandschoenen. Je gooit ze weg bij je thuiskomst.
- Handschoenen in stof kan je wassen, maar zijn moeilijker virusvrij te houden.
- Was je handen grondig met zeep van zodra je thuis bent.
 

Tip 5. Zelf aankopen doen

Corona maakt zelfstandig winkelen er niet eenvoudiger op, maar misschien kunnen volgende suggesties je helpen.

- Maak het lijstje met je boodschappen op volgorde van de plaats waar ze in het warenhuis te vinden zijn. Zo moet je niet op je stappen terugkomen en vermijd je plots andere klanten te kruisen.
- Doe je aankopen op minder drukke momenten. Dit maakt het gemakkelijker om de anderhalve meter afstand te houden.
- Informeer of je een bestelling kan doorgeven zodat de aankopen kunnen worden klaargezet en je ze enkel hoeft op te halen.
- Vraag of het mogelijk is dat een winkelbediende je boodschappen doet aan de hand van je lijstje, terwijl jij op veilige afstand van de andere klanten wacht.

 
Tip 6. Gezond sporten

Stilaan mag je een reeks sporten opnieuw beoefenen, maar je dient de maatregelen te volgen. Enkele adviezen:

- Neem als je slechtziend bent de eerste keer een begeleider mee naar de locatie. Er zijn wellicht aanpassingen gedaan naar aanleiding van de coronamaatregelen. Hij/Zij kan je daar wegwijs in maken.
- Sport je met begeleiding, zorg dan voor een vaste begeleider of een huisgenoot die je kan begeleiden binnen anderhalve meter afstand.
- Maak optimaal gebruik van natuurlijke en kunstmatige gidslijnen. 


Tip 7. Geleidehond. Wat is je boodschap?

Probeer als geleidehondgebruiker dicht contact met andere honden en personen te vermijden. Dit heb je echter niet altijd zelf in de hand. Het is daarom handig om andere mensen te informeren hoe zij afstand kunnen houden. Je kan hen bijvoorbeeld het volgende vertellen:

- Geleidehonden kennen het principe van social distancing niet. Het is dus belangrijk om zelf voldoende afstand te houden als een persoon met een geleidehond voorbij loopt. 
- Laat je eigen hond niet naar een geleidehond toe lopen om kennis te maken.
- Laat weten dat je in de buurt bent en dat je een hond bij je hebt. Ook een verwittigde geleidehondgebruiker is er twee waard.

 
Tip 8. Openbaar vervoer

Sinds 4 mei zijn mondmaskers in het station, op het perron en in de trein, tram en bus verplicht. Neem die dus zeker mee indien je gebruik zal maken van het openbaar vervoer. Via mondmasker.zotvanzorg.be verneem je hoe je een mondmasker op- en afzet.

Reserveren van assistentie moet voor alle treinstations 24 uur op voorhand gebeuren. Dankzij lobbying van ZOC-SBPV zal de NMBS toch assistentie voorzien voor blinde en slechtziende reizigers die dit aanvragen, ook al is social distancing hierbij niet mogelijk. NMBS bezorgt de medewerkers persoonlijke beschermingsmiddelen zodat zij mensen die dit nodig hebben bij de arm kunnen begeleiden. 

 
Tip 9. Goed humeur

Natuurlijk zal je al eens vervelende reacties horen. Neem ze vooral niet persoonlijk indien je je aan de richtlijnen houdt. De angst en bezorgdheid zit hoog bij heel wat mensen in deze coronatijden. Blijf de maatregelen opvolgen en behoud vooral je goed humeur.


Tip 10. Geurig toemaatje

Deze tip met een geurtje konden we niet laten liggen. Knabbel verse knoflook en de anderhalve meter afstand is verzekerd! Zolang de voorraad strekt, natuurlijk.

 

Gezocht: mensen die graag zingen!

Onder het motto ‘Vriendschap kent geen beperking’ organiseren De Genereuzen en Allez, Chantez! een hartverwarmend initiatief.
Mensen met een beperking steken thuisblijvers al zingend een riem onder het hart. In deze kille lockdowntijden hebben we meer dan ooit behoefte aan menselijke warmte, een houvast en vooral een lach. Daarom willen mensen met een beperking alle thuiszitters opvrolijken door samen – weliswaar iedereen vanuit z’n eigen kot – het iconisch nummer ‘Ik hou van u’ van Noordkaap te zingen. 

WAT MOET JE DURVEN?
zingen zingen zingen... gewoon, zoals jij gebekt bent. 

WAT MOET JE KUNNEN?
- een kennismakingsfilmpje volgen
- met je gsm/computer een stemopname en daarna een filmpje maken, terwijl je meezingt met een instrumentale versie. Alle instructies vind je op www.allezchantez.be/genereuzen.
- je mag dit samen met een begeleider doen of alleen
- je opnames ten laatste donderdag 16 april doorsturen naar genereuzen@allezchantez.be

Als dit proefproject slaagt, kunnen we het uitrollen naar heel Vlaanderen en echt een hele massa mensen voluit samen zingen. 

Gezocht: medewerker sensibilisering en beweging

Parttime voor snelle indiensttreding. Reageren kan tot 1 mei.
Lees hier de vacature.

Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw

ZOC-SBPV bouwt aan inclusie vanuit de kracht van blinde en slechtziende personen. Door ware ontmoetingen en dialoog tussen mensen met en zonder visuele handicap te stimuleren, willen we komen tot een kansrijke samenleving voor iedereen. Zo wil ZOC -SBPV verandering bekomen in het denken, handelen en zijn van mensen onder elkaar.

Werft aan voor onmiddellijke indiensttreding
Medewerker sensibilisering en beweging 
( parttime 2,5/5 FTE)

Taken medewerker sensibilisering en beweging

- je bent aanspreekpunt voor onze blinde en slechtziende stakeholders

- je beantwoordt mails en vragen die vanuit de blindengemeenschap binnen komen

- je verzamelt noden en verwachtingen van de doelgroep

- je volgt mee op wat er leeft in de samenleving in functie van mogelijke kansen en drempels voor blinde en slechtziende mensen

- je zet sensibiliserende acties op en werkt daarvoor in tandem met de projectmedewerker

- je werkt samen met de projectmedewerker projecten en campagnes uit en realiseert samen enquêtes en bevragingen van de resonantiegroep

- je bent op de hoogte van welke organisaties van en voor blinde en slechtziende mensen bestaan

- je verzamelt handicap gerelateerde informatie en brengt studies en gegevens rond personen met een visuele handicap in kaart

- je waakt over de toegankelijkheid van de organisatie en de werkvloer

 

Profiel

- Je hebt goede pc-vaardigheden en kent de juiste hulpmiddelen om te kunnen werken met word, e-mail, internet, social media

- Je hebt kennis van waar documenten aan moeten voldoen om toegankelijk te zijn of bent bereid je hierin in te werken

- Je kan je inleven in anderen en kijkt verder dan de eigen leefwereld. Je bent bereid mee te werken aan een algemeen beeld van de universele noden bij blinde en slechtziende mensen.

- Je neemt graag initiatief en kan zowel zelfstandig als in team werken

- Je hebt zin voor organisatie en werkt nauwgezet

- Je hebt goede sociale vaardigheden en bent communicatief sterk

- Bij voorkeur ben je ervaringsdeskundige als persoon met een visuele handicap

Wij bieden

- Verloning conform CAO PC 329
- 2,5/5 contract via VOP (parttime) van onbepaalde duur
- een dynamische werkplek in bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge
- de nodige hulpmiddelen en werkpostaanpassing om autonoom te kunnen werken
- Je komt terecht in een klein gedreven team

 

Solliciteren doe je zo
Stuur een e-mail naar info@zoc-sbpv.be t.a.v. Ria Decoopman en voeg een korte motivatiebrief en een bondig CV (in word-versie!) toe. Vragen: bel naar 0460 850 110

Reageren kan tot 1 mei 2020.

 

Nieuwe drempels bij parkeerkaarten

Voor wie als blinde of slechtziende persoon gebruik maakt van de Europese parkeerkaart voor personen met een handicap, dreigen nieuwe drempels door het lokaal inzetten van scancars. Dit zijn auto’s met een camera op het dak waarmee de politie geparkeerde auto's systematisch kan controleren. Ze scant het kenteken om er zeker van te zijn dat u betaald heeft voor uw parkeerplaats of dat u daadwerkelijk gratis kunt parkeren op deze locaties. De kaarthouder dient daartoe op voorhand een verzoek te richten via een formulier op het E-venster of op afspraak bij de stad in kwestie. Slechts twee kentekenplaten kunnen worden geregistreerd per parkeerkaarthouder. Blinde en slechtziende mensen zitten dus lekker vast aan dezelfde chauffeur, of omgekeerd. In het Vlaams gewest voerde Knokke Heist als eerste dit systeem in.

Ook de uitzonderingsregels voor personen met een handicap in de lage emissiezone (LEZ), onlangs ingevoerd in Antwerpen en Gent, geven reden tot ongerustheid voor wie als blinde of slechtziende gebruik wil maken van zijn gehandicaptenkaart. De regels gelden immers enkel indien de persoon met een handicap eigenaar is van de aangepaste wagen, of op hetzelfde adres woont van de eigenaar en enkel verleend op basis van de nummerplaat, het inschrijvingsnummer en het gelijkvormigheidsattest. Ook deze vereiste beperkt blinde en slechtziende personen, dit in tegenstelling tot de federale voorschriften die bepalen dat de kaart niet gekoppeld is aan een voertuig maar aan de houder.

Als lid van de NHRPH (Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap) bestudeert ZOC-SBPV samen met de raad deze problematiek en werkt aan een advies hierover.

Toegankelijke mode

In november deed ZOC-SBPV samen met studenten van HoGent een onderzoek naar de noden en verwachtingen van blinde en slechtziende mensen op het vlak van mode en het zelfstandig kiezen van kledij. Aan de hand van de resultaten werkten zij een kledinglijn uit die rekening houdt met de normen van mensen met een visuele handicap. Jammer genoeg blijft dit bij een fictief onderzoek en zal de kledinglijn niet geproduceerd worden.

Uit het onderzoek bleek dat een aangepaste collectie bij veel mensen als een wens aankomt. Hierbij wordt rekening gehouden met hoe de sluitingen zitten, zo hebben ze bij alles ritsen gebruikt en zitten deze aan de zijkant of vooraan. Het belangrijkste waar mensen nood aan hebben is stoffen die een leuk gevoel voor hun hebben. 

Uit de enquête bleek dat er vooral nood is aan zelfstandig shoppen.
Enkele ideeën rond gemakkelijkere shopbeleving:

 • de collectie is zo gemaakt dat elk bovenstuk op elk onderstuk kan gedragen worden. Zo kunnen de mensen makkelijker gaan shoppen en moeten ze minder rekening houden met de feedback van andere mensen. Ze zijn er namelijk zeker van dat ze mooi gekleed gaan lopen.
 • Op de prijskaartjes komen de maten en de prijs in braille zodat deze zelfstandig kan gelezen worden.
 • In de kledingstukken hangt een QR-code die voorleest hoe kledij moet gewassen worden en uit welk materiaal het bestaat. Alles moet op 30° gewassen worden en niet gestreken worden.
 • Verschillende geometrische figuren staan elk voor een kleur. In de QR-code wordt deze kleur dan nog beter beschreven en ook hoeveel dit voorkomt en op welke manier, bijvoorbeeld of het bollen of strepen zijn.

  Dit gaat om een fictieve kledinglijn. Dit idee wordt dus voorlopig niet verder uitgewerkt.

Geen assistentie meer tot aan de bus

NMBS voorziet niet langer begeleiding tot aan de bus/tramhalte van de Lijn. Tot eind december stonden de NMBS-assistenten in voor persoonlijke assistentie van blinde en slechtziende mensen die per trein aankomen en hun reis willen verder zetten met bus of tram. Vanaf begin januari 2020 mogen zij enkel nog begeleiden tot aan de hoofduitgang van het station.

Rechtstreekse aanleiding is de huidige situatie in Gent met de werken in Gent-Sint-Pieters. Gezien de gevaarlijke situatie voor de oversteek naar de bus perrons kunnen blinde en slechtziende mensen er niet meer op een veilige manier geraken.

ZOC-SBPV nam contact op met de Lijn. Ze beloofden dit probleem op de agenda te plaatsen van het vergaderplatform tussen NMBS en De Lijn. Ook de toegankelijkheidsambtenaar van de stad Gent en de man van NMBS mobility die bevoegd is voor de toegankelijkheidsinfrastructuur worden er bij  betrokken. We houden jullie op de hoogte van deze besprekingen.

Kerstvakantie

ZOC-SBPV is gesloten tot en met 5 januari. Voor dringende zaken kan je terecht bij ria.decoopman@zoc-sbpv.be of 0460 850 110.

Uitstapzijde NMBS

ZOC-SBPV is belangenbehartiger bij de NMBS. We sporen hen aan om de uitstapzijde iin de trein aan te kondigen. NMBS koppelde terug met volgend stappenplan:

 • In een eerste fase najaar 2019 zal de NMBS een intern onderzoek doen via de treinbegeleiders. Zij controleren of de uitstapzijde van de trein waarop ze reizen, overeenkomt met de uitstapzijde aangegeven op hun computer. De tests worden op diverse treintypes uitgevoerd. Slechtziende en blinde reizigers kunnen tijdens deze testperiode wel al bij de treinbegeleider terecht voor informatie over de uitstapzijde bij een volgende halte.
 • Vanaf 2020 zal de uitstapzijde via de schermen op de treinen type disero worden weergegeven.
 • In een derde fase zal die info ook via audioberichten worden afgeroepen.

ZOC-SBPV houdt de vinger aan de pols.  

De Lijn, roep je haltes af!

We kregen de melding dat trambestuurders geregeld vergeten om de gesproken weergave van de haltes op de tram aan te zetten. Of je hoort niets, of de audio wordt te laat aangezet, waardoor de foutieve haltes afgeroepen worden.

Na onze oproep kregen we tal van meldingen van tramlijnen waar dit het geval zou zijn. We signaleerden dit bij De Lijn.

De Lijn liet ons intussen weten dat ze de verschillende teamcoaches op de hoogte gebracht hebben. De coaches hebben de betrokken chauffeurs eraan herinnerd dat de halte-aankondiging bij aanvang van elke rit steeds verplicht correct ingesteld moet worden. Ze zouden dit ook extra opvolgen, zodat dit niet meer vergeten wordt.

Gratis tickets

Interesse in gratis tickets voor film met audiodescriptie of een concert in optimale akoestische setting? Waag je kans en mail naar info@zoc-sbpv.be.

Blinde en slechtziende liefhebbers en hun begeleider maken kans op een ticket voor:

 • het concert van Rien à voir en het Vlaams Kamerkoor. Op 26 september om 20u15 in Flagey in Brussel. Lees meer.
 • tickets voor de film The Best of Dorrien B op een moment en locatie naar keuze

Nieuwe film met audiodescriptie: De Patrick

De Patrick is een nieuwe Vlaamse Film van regisseur Tim Wielants. Deze tragikomedie met Kevin Janssens, Josse De Pauw en Katelijne Damen gaat over over de eigenaardigheden van de mens, over loslaten en blij zijn met wie je bent.

Patrick woont samen met zijn ouders op een naturistencamping. Wanneer zijn vader sterft, krijgt hij de leiding over de camping. Maar Patrick heeft andere zorgen. Hij is al een tijdje zijn favoriete hamer kwijt. De vaste bewoners willen dat Patrick iets met zijn leven doet, maar Patrick moet en zal zijn hamer terugvinden. Hoe langer hoe meer, wordt zijn queeste een zoektocht naar zichzelf. 

De film kreeg de prijs voor beste regie gop het gereputeerde filmfestival in Karlovy Vary in Tsjechië.

Vanaf 28 augustus speelt de film in de bioscopen. Via earcatch kan je de film beleven met audiodescriptie.

Steun ons tijdens de Warmste Week

Als platform voor blinden en slechtzienden doen wij aan belangenbehartiging en sensibilisering en leggen we zoveel mogelijk uitsluitingsmechanismen bloot. Deze werking  is echter niet mogelijk zonder financiële middelen. Als socio-culturele organisatie zijn wij grotendeels afhankelijk van subsidies. Wat extra steun is met andere woorden meer dan welkom!

Heb je een idee om met vrienden of met je organisatie een leuke actie te organiseren tijdens in de week van 18 tot 24 december? Registreer deze dan op de pagina van ZOC-SBPV. Dit kan vanaf 18 september.

Enkele suggesties:
- bak koekjes en verkoop ze voor het goede doel
- schenk als organisatie de opbrengst van een event 
- laat je sponsoren en loop een marathon

Alvast bedankt!

Volg onze beleidsplannen

ZOC-SBPV is volop bezig met het nieuwe beleidsdossier voor 2021-2025. Eind december 2019 wordt het dossier ingediend en vragen we zo voor een derde keer subsidies aan als socio-culturele organisatie

Volg ons beleidsplannen via de website.

 

Talent van blinden en slechtzienden

GEANNULEERD WEGENS DE HITTEGOLF
ZOC-SBPV zet graag het talent van blinde en slechtziende personen in de kijker. Hiervoor werken we samen met het knotsgekke productiehuis CIRQ. Tijdens de Gentse Feesten organiseren ze 10 dagen lang 'Batastunt' en willen allerlei record verbreken en zetten ze bijzondere talenten in de kijker. Do 25juli staan de talenten van blinde en slechtziende personen centraal. Lees meer.

Nieuwsbrief juni 2019

Over de nieuwe wegcode, het nieuw formaat van bankbiljetten en de hinder van deelsteps. 
En kende u schrijver Julius Schellens al? 

Lees de nieuwsbrief op onze website of in PDF-versie

Vacature projectmedewerker (3/5)

Kom ons team versterken als projectmedewerker bij ZOC-SPBV.
Lees hier de volledige functieomschrijving.

Interesse? Bezorg ons dan tegen 10 juni jouw motivatie en CV.

Laat ons weten wat u denkt

Zicht op Cultuur staat als Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen voor een nieuwe periode. Om uw verwachtingen en behoeften mee te kunnen nemen in ons nieuwe beleid, werkten we een vragenlijst uit.

Je kan deze lijst invullen via deze link.

Wens je een versie in word of wil je de lijst telefonisch overlopen? Contacteer ons dan via claire@zichtopcultuur.be of 0456 133 626.

Nieuwsbrief mei 2019

Meer info in onze nieuwsbrief over zelfstandig gaan stemmen op 26 mei.
MSK geeft een workshop voor blinden en slechtzienden.
En vulde u de enquête van Zicht op Cultuur al in?

Lees de nieuwsbrief op onze website of in PDF-versie

Nieuwsbrief april 2019

Onze nieuwste nieuwsbrief is er weer!

Benieuwd waar me mee bezig zijn?

Lees hier de nieuwsbrief op onze website of in PDF-versie

Nieuwsbrief december 2018

Onze nieuwste nieuwsbrief is er weer! Wij wensen u en je familie alvast een prettige kerst en een fijn eindejaar. Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blindenplatform Vlaanderen sluit even de deuren van 24/12 tot 3/01. Wij kunnen terugblikken dankzij jullie op een mooi jaar vol initiatieven en zitten vanaf 3 januari klaar om te werken aan een succesvol 2019.

Klik hier voor de nieuwsbrief in PDF-versie. 

Nieuwsbrief september 2018

In de zomermaanden is het gewoonlijk wat rustiger, maar daar hebben we bij Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform weinig van gemerkt. De voorbereidingen van enkele bijzondere projecten zijn immers volop aan de gang. Lees hier meer over een rondreizende bioscoopbus met audiodescriptie, speciale filmtickets die we mogen weggeven, een zwemactiviteit voor onze nieuwe brochure, toegankelijke verkiezingen, en nog veel meer!

Klik hier voor de nieuwsbrief in PDF-versie

Gratis tickets voor de film 'Girl' op 10 oktober!

Unieke kans! Filmfest Gent nodigt, samen met Zicht op Cultuur-Slechtzienden & Blinden Platform en Vrienden der Blinden, filmfans (en begeleiders) uit om op 10 oktober om 17u30 GRATIS van de splinternieuwe Vlaamse film ‘Girl’ te komen genieten in Sphinx bioscoop Gent. De Sphinx ligt op een paar stappen van de Korenmarkt, waar we die dag staan met onze Cinema Tournee-bus. Het Filmfestival van Gent is dan net een dag bezig.

‘Girl’ is de debuutspeelfilm van Lukas Dhont die het scenario schreef samen met Angelo Tijssens. De film laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Daarvoor trotseert ze de wereld maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt: ze is geboren in het lichaam van een jongen. Hier meer info: http://www.lumiere.be/movies/girl/.

De film werd reeds overladen met heel wat prijzen. De regisseur en de cast kregen na de wereldpremière van de film in Cannes een 25 minuten durende staande ovatie en vooral het acteerwerk van de jonge acteur Victor Polster maakte een grote indruk. De film werd voorgedragen als de Belgische inzending voor de Academy Award (beter bekend als de Oscars) van 2018.

Op 9 oktober (de dag ervoor) gaat de film in Belgische première, als openingsfilm op Film Fest Gent. Wil je er graag bij zijn op 10 oktober in de Sphinx, nog vóór de film in de meeste Belgische zalen komt? We mogen heel wat gratis tickets weggeven aan geïnteresseerden met een visuele handicap en hun eventuele begeleiders.

Praktisch:

 • Prijs? Gratis voor blinde en slechtziende personen en hun eventuele begeleiders.
 • Waar en wanneer? 10 oktober om 17u30. Sphinx bioscoop Gent, Sint-Michielshelling 3, 9000 Gent (aan de Korenmarkt).
 • Audiodescriptie? Via Earcatch (https://earcatch.nl/aanbod/) zal de audiodescriptie van ‘Girl’ te downloaden zijn op je smartphone of tablet. Heb je vragen rond het downloaden van de Earcatch app en de audiodescriptie, zeker welkom aan onze Cinema Tournee-bus die dag op de Korenmarkt: wij zijn daar van 11 tot 17u en helpen je daar graag mee. Nadien gaan we natuurlijk mee naar ‘Girl’.

Zwem met ons mee op 25 september!

Welkom op ons zwemfeestje ter ere van onze nieuwste brochure: ‘Eye Key: Sportief Inclusief: toegankelijke zwembeleving voor slechtziende en blinde personen’. Op dinsdag 25 september stellen we deze voor in het bijzijn van de pers en hopelijk vele zwemmers onder jullie!  We spreken af om 14u30 aan Lago Rozebroeken, Gent! Meer info vind je hier (klik).

 

 

Cinema Tournee: Kijken met je oren

Van 8 tot 13 oktober toeren we door het land met “Cinema Tournee: kijken met je oren”. Onze bus wordt omgetoverd tot cinemazaal en iedereen is er welkom om samen film met audiodescriptie te beleven. Ook nog helpende handen gezocht!
Meer info over dit evenement kan je vinden via https://www.zichtopcultuur.be/nl/events/Artikels/11045/cinema-tournee-kijken-met-je-oren

 

 

Wie toert met ons mee?

Tijdens de tweede week van oktober voeren we een meerdaagse mobiele campagne. De voorbereiding draait reeds op volle toeren. Met het project Cinema Tournée toeren we een week lang van provinciehoofdstad naar provinciehoofdstad. Voor dit grote project hebben het Vlaams Audiovisueel Fonds, Barco Technics en Film Fest Gent reeds hun steun toegezegd. Wil ook jij (al of niet met je vereniging), je collega’s, je school, je club, je bedrijf, …  met ons meedoen en van Cinema Tournée een onvergetelijk evenement maken?  

Onze nieuwe Eye Key 'Sportief Inclusief'!

Hij is er! Onze jongste Eye Key ‘Sportief Inclusief: toegankelijke zwembeleving voor slechtziende en blinde personen’ is van de pers gerold. Het is een stevig  exemplaar geworden. Dankzij de input van meer dan 120 blinde en slechtziende respondenten, de expertise van technisch en strategisch deskundigen. In september houden we  te Gent onze nieuwste Eye Key in het bijzijn van de pers en hopelijk vele zwemmers onder jullie, boven de doopvont (lees: zwembad).  Wil ook jij erbij zijn?

Nieuwsbrief juni 2018

Benieuwd waar me mee bezig zijn? Ziehier de nieuwsbrief van juni 2018!

Lees hier de nieuwsbrief op onze website of in PDF-versie

Ons privacybeleid

We hechten veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens en het respecteren van jouw privacy.
Op onze website vind je uitgebreid alle informatie terug over hoe we jouw persoonsgegevens behandelen.

De Lijn bekent: app niet toegankelijk na update, en biedt een voorlopige oplossing.

(16 februari 2018)

Na veel meldingen van blinde en slechtziende gebruikers over de ontoegankelijkheid van de vernieuwde versie (update) van de Lijn-app bekent De Lijn dat er inderdaad te weinig aandacht voor toegankelijkheid is geweest bij de update van de app. De ontoegankelijke app brengt de autonomie van reizigers met een visuele handicap in het gedrang.  De Lijn ging daarom in op ons verzoek om voorlopig de oude versie van haar app opnieuw beschikbaar te stellen voor blinde en slechtziende gebruikers: onder de naam ‘DE LIJN-BLS’ is deze oudere versie nu beschikbaar om te downloaden. ‘BLS’ staat hier voor blinden en slechtzienden.  (Deze app kan enkel gedownload worden via de Apple App Store, niet voor Android gebruikers.) 

Deze ‘DE LIJN-BLS’ app blijft beschikbaar zolang de nieuwe ‘DE LIJN’ app niet aan de standaard  toegankelijkheidsnormen voldoet. De Lijn belooft werkt te maken van een toegankelijke app voor iedereen.

Nieuwsbrief februari 2018

Benieuwd wat waar me mee bezig zijn? Ziehier onze eerste nieuwsbrief van 2018!

Lees hier de nieuwsbrief op onze website of in PDF-versie

Nieuwsbrief november 2017

Benieuwd waar we mee bezig zijn? En welke nieuwtjes we graag delen met onze blinde, slechtziende én ziende lezers ? 

Lees onze nieuwste nieuwsbrief op onze website of in PDF-versie.

Nieuwsbrief juli 2017

Benieuwd waar we mee bezig zijn? En welke nieuwtjes we graag delen met onze blinde, slechtziende én ziende lezers ? 

Lees onze nieuwste nieuwsbrief op onze website of in PDF-versie.

Rechter oordeelt: Vlaams onderwijs discrimineert blinde en slechtziende kinderen

We stapten met drie blinde en slechtziende kinderen in het reguliere onderwijs naar de rechter om aangepaste begeleiding af te dwingen. Die stelde ons volledig in het gelijk! Met deze uitspraak wordt het gebrek aan gelijke kansen in het onderwijs bij kinderen met een (visuele) handicap overduidelijk erkend. Het vonnis is een belangrijk precedent. Op basis van deze uitspraak kunnen andere kinderen met een handicap naar de rechtbank trekken om hun recht op redelijke aanpassingen ten volle te doen gelden. Maar het is vooral een signaal aan de overheid dat ze werk moeten maken op het vlak van aangepaste begeleiding voor alle leerlingen met een handicap in het regulier onderwijs die dat nodig hebben. Als de Vlaamse overheid verwacht dat leerlingen met een handicap integreren in reguliere scholen (dit is de inzet van het M-decreet), moet er voldoende GON-ondersteuning geboden worden. Lees meer over de rechtzaak en het vonnis.

Nieuw! Schrijf je in voor de cursus ‘infrastructurele toegankelijkheid’

Ben je actief in een adviesraad voor personen met een handicap of zou je dit in de toekomst graag doen? Wil je je als ervaringsdeskundige op een kwaliteitsvolle manier inzetten voor infrastructurele toegankelijkheid voor blinde en slechtziende personen? Wil je mee werken aan een  toegankelijke openbare ruimte, openbaar vervoer en openbare en publiek toegankelijke gebouwen? Dan is de nieuwe verdiepingscursus, die we samen met Blindenzorg Licht en Liefde en VeBeS organiseren, iets voor jou! Voor meer info, lees het artikel over de verdiepingscursus 'infrastructurele toegankelijkheid' op onze website.

Meer assistentie in stations

Nieuws! NMBS wil het aantal stations waar persoonlijke begeleiding voor personen met beperkte mobiliteit tot drie uur op voorhand kan worden gereserveerd, verdubbelen. Lees meer over het grotere assistentie-aanbod op onze website.

 

 

BPost en blinde en slechtziende gebruikers

ZOC-SBPV hield begin mei 2017 een korte online bevraging om een eerste inzicht te krijgen in het gebruik van de diensten van BPost  door blinden en slechtzienden. Lees meer in ons artikel over de resultaten van de bevraging over BPost.

 

Nieuwsbrief april 2017

Lees onze nieuwsbrief van april over Ziezo Vlaanderen, een blinde brunch met een minister, onze nieuwe brochure en nog veel meer!

Klik hier om de nieuwsbrief op de website te lezen.

Nieuwsbrief december 2016 met onze beste wensen!

Lees onze nieuwsbrief december met onze beste wensen, ons onderzoek over de ervaring van blinde en slechtziende mensen met bus en tram, en nog veel meer!

Klik hier om de nieuwsbrief op de website te lezen.

Klik hier om de nieuwsbrief als pdf te lezen.

De Lijn tussen de lijntjes: ons onderzoek naar bus-en tramervaring bij blinden en slechtzienden

Voor veel mensen met een visuele handicap is de bus of tram een onmisbaar vervoermiddel.  Het is voor hen vaak de enige manier om zich zelfstandig te verplaatsen. Dit verloopt helaas niet altijd rimpelloos.

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat goed en minder goed loopt, hielden we in augustus 2016 een enquête bij blinde en slechtziende gebruikers over hoe zij het reizen met bus of tram ervaren.

We kwamen heel wat te weten. Over hoe vaak de respondenten tram en bus nemen en voor welke doeleinden, of zij met of zonder begeleider reizen, hoe zij de gewenste bus of tram terugvinden, hoe ze op de gewenste bestemming aankomen, en welke obstakels ze bij dit alles ondervinden.  We onderzochten ook of en wanneer onze deelnemers hulp vragen aan de bus-en tramchauffeurs, de medepassagiers of op de infopunten van De Lijn, en of ze die hulp dan ook krijgen.  Daarnaast peilden we naar hun tevredenheid over de website van De Lijn, de app van De Lijn en de behandeling van klachten door De Lijn. We vernamen welke aanpassingen hun tram-of busreis vlotter, veiliger en aangenamer kunnen maken.  Kortom: we kunnen nu De Lijn zien door de ogen van blinde en slechtziende reizigers en we nemen deze kennis mee in de belangenbehartiging op dit vlak.

We zijn ons ervan bewust dat De Lijn steeds meer de hand reikt naar organisaties van en voor personen met een handicap en open staat voor dialoog. Daarom bezorgen we ook De Lijn de resultaten van deze enquête. Naast het geleverde technische en strategische advies vormen de ervaringen van blinde en slechtziende gebruikers en hoe zij hún Lijn zien, een onmisbare pijler in het realiseren van een toegankelijk openbaar vervoer.

Graag willen we de 105 anonieme deelnemers aan de bevraging bedanken voor hun tijd en het delen van hun ervaringen. De kennis die wij dank zij hen opdeden, versterkt ons in ons streven naar een veilig, toegankelijk en vlot openbaar vervoer voor iedereen.

Wil je graag de resultaten bekijken: klik hier voor de pdf van het onderzoek.

Blinden wijzen de weg in Station Brugge - 14 oktober

Op 15 oktober is het de Internationale Dag van de Witte Stok. Daarom zet Zicht op Cultuur-Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen op 14 oktober in Station Brugge het belang van geleidelijnen voor blinde en slechtziende personen in de kijker.

Veel mensen weten niet waartoe de (meestal witte) ribbellijnen en tegels met halve bollen in openbare gebouwen, op voetpaden,  aan tram- en bushaltes of rond en in stations dienen. Onbewust en nietsvermoedend vormen ze hindernissen op deze lijnen en tegels.  Nochtans zijn deze tactiele markeringen onmisbare oriëntatieankers en zorgen ze voor de veiligheid en autonomie van blinde en ernstig slechtziende voetgangers.

Geleidelijnen en noppenstroken.

Door de punt van hun stok over de grond of net erboven heen en weer te bewegen ontdekken mensen met een visuele handicap hindernissen waar ze omheen moeten en herkennen ze vooral zaken die hen helpen om zich te oriënteren. Ribbellijnen en noppenstroken (tegels met halve bollen) bieden hen hierbij een doeltreffende houvast. De ribbellijnen, ook ‘geleidelijnen’ genoemd, leiden hen naar  hun bestemming en bieden hen de zekerheid dat ze zich op de goede weg bevinden. Noppenstroken, ook  ‘waarschuwingsstroken’ genoemd, waarschuwen hen bv. voor trappen of een perronrand.

Ooit al eens een bekende tegen het lijf gelopen net toen u de trap naar het perron wou nemen?  Waar stond u dan voor de babbel? Ja inderdaad, misschien wel op de geleidelijnen. En waar stond u terwijl u met uw koffer naast u in de perrontunnel wachtte tot uw trein werd aangekondigd?  Waar stond u toen u aan het gsm’en was?  Of op Pokemons aan het jagen?

Beleef het zelf.

Om ziende reizigers te laten ervaren hoe deze lijnen en stroken werken, organiseert ZOC-SBPV vzw, samen met VeBeS en  XiNiX van Licht en Liefde,  op vrijdag 14 oktober een beleef-het-zelfactie met blinddoek en witte stok. Afspraak: in de perrontunnel van Brugge-station van 12.30 tot 17.30 uur. Blinden en slechtzienden wijzen u er de weg.

De Europese Handicapkaart komt eraan.

Zou het niet mooi zijn dat een Belg met een handicap die naar Italië reist de Italiaanse musea kan bezoeken onder dezelfde voorwaarden als een Italiaanse burger met een handicap? En omgekeerd?

Goed nieuws! Op 10 oktober hebben ons land en andere Europese deelstaten een overeenkomst getekend om de European Disability Card in te voeren, of anders gezegd: de "Europese Handicapkaart". Dat laat het Belgian Disability Forum (BDF) weten, dat samen met het European Disability Forum (EDF) ijvert voor de invoer van de kaart. Tegen het einde van het eerste semester van 2017 zou het systeem met de kaart in voege moeten zijn. 

Tot nu toe hebben Cyprus, Estland, Finland, Italië, Roemenië, Slovenië, Malta en België zich akkoord verklaard met het voorstel. Dat betekent dat personen met een handicap die de kaart hebben aangevraagd in die acht landen vlotter toegang krijgen tot heel wat diensten in de toeristische, sportieve en ontspanningssector. Zonder telkens papieren documenten te moeten voorleggen om hun handicap te bewijzen.

We hopen dat ook de andere Europese lidstaten zich zullen laten overtuigen om mee te doen, zodat personen met een handicap onder gunstiger voorwaarden heel Europa kunnen bezoeken.
Meer info? http://bdf.belgium.be/nl/thema-s/europese-handicapkaart.html
 

We hebben een nieuw e-mailadres!

Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen heeft een nieuw e-mailadres. Stuur vanaf nu je vragen, voorstellen, nieuwtjes,... naar info@zoc-sbpv.be.

Nieuwe website ZieZo-Vlaanderen

Kom alles te weten over ZieZo-Vlaanderen 2015 op de gloednieuwe website www.ziezovlaanderen.be! 

Week van de vrijwilliger

Achter iedere sterke blinde of slechtziende persoon staat meer dan één  sterke ‘kleine’ vrijwilliger.

‘Kleine’ vrijwilligers: ze zijn met veel, stellen spontaan hun daad en verdwijnen terug in de anonimiteit van hun eigen leven. Onbekende helpende handen, maar van onschatbare waarde voor wie blind of slechtziend is.

 
Wie zijn ze? Wat doen ze? 

Zij zijn het die voor ons even op de touchscreen van de lift duwen zodat ook wij op onze bestemming geraken.  Het zijn de voorbijgangers die ons het huisnummer aanwijzen dat we tevergeefs zoeken. Het zijn de mensen die het nummer op het wachtticket in het ziekenhuis, bij het ziekenfonds, de slager en de vishandel voor ons voorlezen en verwittigen wanneer wij aan de beurt zijn.   Mensen die ons op het juiste pad brengen wanneer we door werkzaamheden moeten afwijken van de ons bekende weg. 

Mensen die ons verwittigen dat een bushalte tijdelijk is afgeschaft en even de aangebrachte melding aan de halte voorlezen.  Mensen die ons alert maken voor openstaande roosters van bierkelders, openliggende rioolputten, hindernissen naar aanleiding van werkzaamheden door nutsmaatschappijen.

Medereizigers die ons inlichten waar we zijn wanneer het omroepsysteem op de trein het weer eens niet doet.  Horeca-uitbaters die even de tijd nemen om voor ons de kaart voor te lezen zodat ook wij kunnen kiezen uit het volledige aanbod.  Hondenliefhebbers die op de tanden bijten en onze geleidehond niet aaien omdat ze er zich bewust van zijn dat dit de hond afleidt van zijn werk als begeleider.  Mensen die ons spontaan aanbieden om te helpen een drukke baan over te steken. 

Bekenden die ons spontaan een lift bieden wanneer ze vernemen dat onze bestemming niet bereikbaar is met het openbaar vervoer. De dokter die zich tot ons richt en niet tot de ziende partner wanner het om ons gaat.  De apotheker die er op let dat hij het etiket niet over de braillemarkering plakt. De buurvrouw die binnenwipt wanner de elektriciteit of verwarming uitvalt.  De handelaar die ons helpt zoeken naar een toestel dat wel toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor ons is.

De collega die zich even vrijmaakt wanneer onze computer het plots laat afweten. De medewerker van de hersteldienst die onze pc aan huis terugbrengt.  De klant die even bijspringt bij onze aankoop in het grootwarenhuis. De wachtende op de halte die bij donker een slechtziende naar de opstap van de tram brengt omdat deze zich niet kan oriënteren omdat de ramen met publiciteit zijn volgeplakt en geen licht doorlaten.

De bloemenverkoper die even de tijd neemt om kleuren en geuren toe te lichten. De kennis die ons op een receptie de arm biedt zodat we andere genodigden ook goeiedag kunnen zeggen. De winkelier die aanbiedt ‘voelt u maar eens mevrouw, vooraleer u een keuze maakt’. De partner, het lief, de vriend of vriendin die onze spiegel zijn, want ook voor ons geldt ‘zit mijn jasje goed, zit mijn dasje goed’.

Kleine vrijwilligers, zonder statuut, u bent een ongeziene rijkdom ook al ziet u dat vaak zelf niet zo!
Proficiat en bedankt.

Filmpremière ‘Achter de Wolken’ met audiodescriptie app

Op zaterdag 6 februari om 11u organiseren wij samen met het VAF en Kinepolis een speciale première van de nieuwe Vlaamse film ‘Achter de Wolken’ in Kinepolis Gent. Deze debuutfilm van Cecilia Verheyden is naar het gelijknamige toneelstuk van Michael De Cock met in de hoofdrollen Jo De Meyere en Chris Lomme. Het verhaal gaat over twee mensen die elkaar na 40 jaar weer tegenkomen. Ooit vormden ze een koppel, maar daarna trouwde zij met zijn beste vriend. Wanneer ze elkaar opnieuw tegenkomen, zijn ze allebei opnieuw vrijgezel en worden ze weer verliefd.

Je bekijkt de film en beluistert intussen via 1 oortje op je smartphone of tablet de audiodescriptie. Deze audiodescriptie kan je gratis via de Earcatch app downloaden (Watson app is van naam veranderd).

Heb je zin om deze speciale première (de film komt pas de week erop in de cinemazalen)  mee te beleven en kennis te maken met de Earcatch app? Je bent van harte welkom. De film is gratis, ook voor je begeleider.  Vergeet niet op voorhand de app en de audiodescriptie te downloaden. Lukt dit niet? Kom dan om 9u30 naar de zaal dan krijg je hiervoor assistentie. Om 10u30 doen we een kleine test om te zien of de app voor iedereen werkt.

Heb je zelf geen smartphone of tablet? Vraag dan een buur, vriend of familielid mee naar de film en vraag of je hun smartphone of tablet mag lenen voor de audiodescriptie. Vergeet niet om de oortjes mee te brengen.

Praktisch

Wanneer? Zaterdag 6 februari 2016. Deuren openen om 9u30, film start om 11u.

Inschrijven via LVanderschueren@vaf.be of 02  226 06 46 (inschrijven is verplicht)

Waar? Kinepolis Gent, Ter Platen 12, 9000 Gent

Openbaar vervoer: neem aan het Sint-Pietersstation in Gent de bus naar de halte Gent Leeuwstraat. Perrons 14,15 en 16 liggen vlakbij de zijuitgang van het station. Je hebt om de 5 minuten een bus. De rit duurt 10 minuten.

Perron 14: bus 55 of 58

Perron 15: bus 76, 77 of 78

Perron 16: bus 70, 71 of 72 

Je kan ook de app ‘Halteaankondiging’ van De Lijn downloaden. Die verwittigt je wanneer je moet afstappen. Je kan hem hier downloaden: https://www.delijn.be/nl/overdelijn/campagnes-acties/app.html

Wegbeschrijving:

De bushalte Leeuwstraat ligt op 3 minuten wandelen van Kinepolis Gent. Ga op het trottoir in de richting van waaruit de bus kwam en ga na 17 meter rechts het rond punt op. Neem op het rond punt de tweede afslag. Dit is de Tijgerstraat. Wandel 190 meter tot op het einde van de Tijgerstraat. Sla rechts af de Willem Wenemaerstraat in. Na 58 meter gaat deze straat over in de straat Ter Platen waar u rechts op nummer 12 Kinepolis Gent vindt.

Hoe werkt de Earcatch app?

Installeer de app op je smartphone of tablet via http://earcatch.nl/.  Selecteer de film ‘Achter de wolken’ en download de bijbehorende audiodescriptie. Zet in de cinemazaal je koptelefoon op en kies 'afspelen' zodra de film begint. Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijk loopt met wat er in beeld te zien is. Je kan de Earcatch app gebruiken met iOS en Android.

Deze première is een organisatie van VAF, ZOC-SBPV en Kinepolis.

Alle lichten op groen, blinden in het donker

Volgend jaar wil minister van Mobiliteit Galant de wegcode volledig herzien. Eén van de geplande wijzigingen betreft een nieuwe regeling aan kruispunten:  in tegenstelling tot automobilisten krijgen fietsers en voetgangers in alle richtingen tegelijk groen licht.  Dit zou voor minder ongevallen zorgen.  Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (ZOC-SBPV) wijst op de gevaren die deze maatregel met zich meebrengt voor blinde en slechtziende weggebruikers.

Slechtziende en blinde mensen die een kruispunt willen oversteken, baseren zich op het geluid van afremmende wagens. Dit is voor hen het signaal dat ze veilig over kunnen.  Deze houvast valt echter weg bij het voorgestelde systeem. Personen met een visuele handicap wanen zich veilig bij het oversteken omdat ze auto’s horen stoppen terwijl er fietsers uit verschillende richtingen kunnen voorbij zoeven.

Zicht op Cultuur - SBPV vraagt Minister Galant om rekening te houden met deze problematiek bij de wijziging van de wegcode.We blijven aandringen op een inclusief systeem dat de veiligheid van elke weggebruiker, dus ook van blinde en slechtziende weggebruikers, garandeert.

Nieuwe dienstregeling de Lijn in januari

In januari wijzigt de dienstregeling in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Bekijk per provincie welke lijnen worden bijgestuurd. Wijzigt jouw lijn? Surf dan meteen naar de aangepaste dienstregeling.

Oost-Vlaanderen

Vlaams-Brabant

West-Vlaanderen

 

Watson audiodescriptie app

Opgelet! Watson wijzigde eind januari 2016 zijn naam in Earcatch app. Alle informatie vindt u op http://earcatch.nl/.

Sommigen onder jullie kwamen hem misschien al tegen, de Watson app. Deze app geeft audiodescriptie bij nieuwe Nederlandse bioscoopfilms en TV-programma’s. De werking van de Watson app is simpel: vooraf downloadt de gebruiker het audiodescriptiebestand van het programma op z’n tablet of smartphone, om het tijdens het tv-kijken te beluisteren via één oortje. Deze app is momenteel enkel bruikbaar bij films en programma’s uit Nederland.

De VRT onderzoekt ook de piste van deze app.

Enkele suggesties:

Heb je de film Oorlogswinter met Audiodescriptie via de Watson app gemist? Je krijgt nog een kans. Want NPO 1 zendt van 26 november t/m 21 januari de dramaserie Tessa uit. In 2016 volgen nog zes telefilms. Het volledige aanbod vind je hier: http://www.watsonapp.nl/aanbod/.

Meer info vind je op www.steunbartimeus.nl/watsonapp.

Bekijk hier de bioscooptrailer van de app: https://vimeo.com/139189696.

Ook het Nederlandse programma 'De wereld draait door' besteedde aandacht aan de app: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/349879.

 

Blinden en mobiliteit, verleden tijd?

ZOC-SBPV reageert gemengd op de vergaande hervorming van het mobiliteitsbeleid dat de Vlaamse regering goedkeurde. Basismobiliteit wordt ingeruild voor basisbereikbaarheid. Dit betekent in de praktijk dat het vervoersnetwerk gelaagd wordt: het treinnet voor de interregionale verbindingen, een kernnet van bussen en trams die de kernen verbinden, een aanvullend net dat gemeenten verbindt met het treinnet en het kernnet, en een vervoer op maat. In dit laatste net zal enkel gereden worden in functie van de vraag, waarbij bussen kunnen  vervangen worden door private spelers zoals taxi’s.

Een vraaggestuurd aanbod van het openbaar vervoer kan de autonomie en een verbetering van de levenskwaliteit van personen met een visushandicap in de hand werken.

ZOC-SBPV stelt zich echter heel wat vragen. Zal de gelaagdheid van het openbaar vervoer niet resulteren in een versplintering van het aanbod?  En zal dit, nu de Vlaamse regering de regie hiervoor uit de handen van De Lijn neemt, niet leiden tot lacunes in het aanbod? Wat met de betaalbaarheid voor de reizigers?  Zal de communicatie over de ketting van vervoersmogelijkheden op een toegankelijke manier aan de blinde en slechtziende gebruiker worden gecommuniceerd om ook voor hen de mobiliteit vanuit dunbevolkte gebieden te garanderen?

Voor blinde en slechtziende mensen is het openbaar vervoer het belangrijkste -zo niet enige- middel om zich zelfstandig te verplaatsen. Ze maken er dagelijks gebruik van. Een doelgroep die in een Vlaams mobiliteitsbeleid dat zich inclusief noemt, zeker niet over het hoofd mag worden gezien.

Toegankelijk internet, ook uw zaak.

Persbericht 4 november 2015

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV vzw) is blij met het initiatief 'Internet ook uw zaak' van de heer Muyters, minister van Werk, Economie en Innovatie en Unizo, maar wijst erop dat blinde en slechtziende klanten deze dienstverlening ook willen gebruiken.

Online shoppen biedt blinde en slechtziende mensen veel kansen. Ze kunnen rustig en autonoom hun boodschappen doen.  Hun boodschappen worden aan huis geleverd zonder dat ze daarvoor een beroep moeten doen op een ander bij de keuze in de winkel, de begeleiding er naartoe of het vervoer van de aankopen.

Mensen met een visuele handicap willen het internet en de nieuwe technologieën daarom maar al te graag gebruiken. Helaas is het merendeel van de thuisbezorgsites voor hen niet toegankelijk. Enkele redenen:

 • onvoldoende kleurencontrast van tekst en achtergrond
 • lage resolutie afbeeldingen die niet scherp kunnen worden uitvergroot
 • een knop voor het plaatsen in het boodschappenmandje en om te bestellen (blinde mensen kunnen het scherm niet lezen en dus niet selecteren met de muis)

Ook voor handelaars biedt een toegankelijke thuisbezorgsite heel wat voordelen: hun site is gegarandeerd gebruiksvriendelijk, scoort beter in de zoekmachines en is beter leesbaar op het scherm van een smartphone.

Uw zaak is ook onze zaak.

Het SBPV vraagt alle handelaars om hun website te screenen op toegankelijkheid (checklist op www.AnySurfer.be) of, indien ze nog moeten starten, deze meteen op een toegankelijke wijze op te bouwen. Zo kunnen ook blinde en slechtziende klanten online winkelen.

Blinde klanten willen online shoppen

Persbericht 28 oktober 2015

Webshops zijn vaak niet toegankelijk voor blinde en slechtziende mensen. Technische obstakels verhinderen hen om thuis te winkelen. Dit is een gemiste kans, want webshops bevorderen net de zelfstandigheid van wie blind of slechtziend is.

Ria Decoopman, blinde en woordvoerder van Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV vzw): “Online shoppen zou me echt helpen. Nu moet ik in de winkel hulp vragen en met zware boodschappen op mijn rug het openbaar vervoer nemen of iemand vinden die me kan vervoeren.”

Veilig én toegankelijk?

Webshops staan er niet bij stil dat ze een heleboel klanten niet bereiken. SBPV vzw contacteert daarom alle webshops die recent door Test-Aankoop veilig werden bevonden en verwijst hen door naar het AnySurferlabel. Op de website www.anysurfer.be vinden zij alles om hun website toegankelijker te maken. Toegankelijke websites werken trouwens ook beter op kleine beeldschermen en scoren beter in zoekmachineresultaten.

Shoppen op het www? Maak ook blinde klanten tevree!

Persbericht 14 oktober 2015

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Witte Stok legt het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) de vinger op de ontoegankelijkheid van thuisbezorgsites voor mensen met een visuele handicap. Op 15 oktober in de voormiddag voert ze daarom actie op de Antwerpse Meir onder het motto ‘Shoppen op het www? Maak ook blinde klanten tevree!'.

Ook blinden moeten winkelen

We kunnen er niet meer naast kijken: overal rijzen webshops als paddenstoelen uit de grond. Deze snel toenemende trend zorgt ervoor dat je vanuit je luie zetel alles in één muisklik kan bestellen en thuis geleverd krijgen. Maar slechtziende en blinde klanten blijven achter door technische obstakels, bijvoorbeeld in het webdesign.

Nochtans is online shoppen voor hen een heel welkom alternatief voor het klassieke winkelen. Ze hoeven niet langer op zoek te gaan naar iemand om hen te helpen tijdens het winkelen of voor het vervoer. Het is niet meer nodig zelf met volumineuze aankopen op de rug te sjouwen. Online winkelen maakt hen minder afhankelijk van anderen.

Bovendien houden toegankelijke websites voordelen in voor iedereen. Zo zijn ze beter geschikt voor kleine beeldschermen van smartphones en tablets, zijn ze bruikbaar in iedere webbrowser en scoren ze beter in de resultaten van zoekmachines. Een win-winsituatie dus!

Actie op de Meir

Op 15 oktober deelt het SBPV folders uit aan voorbijgangers en handelaars op de Meir om hen bewust te maken van deze dagdagelijkse realiteit voor blinden en slechtzienden en hoe zij dit mee kunnen aanpakken.  Met de actie willen blinde en slechtziende mensen winkeliers en handelaars overtuigen om hun thuisbezorgsite even te toetsen op toegankelijkheid (en dus gebruiksvriendelijkheid) of, indien ze hun thuisbezorgsite nog moeten  opstarten, meteen op een toegankelijke wijze aan de slag te gaan.

Vraag aan de beleidsmakers

Daarnaast spoort het SBPV Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda en Telecommunicatie, en Elke Sleurs, staatssecretaris van Gelijke kansen, aan om in hun beleid incentives op te nemen om te garanderen dat online winkelen ook voor blinde en slechtziende personen mogelijk wordt.

 

Uurverandering: iedereen gezien?

Persbericht 22 oktober 2015

Bij de overschakeling naar het winteruur in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober draait iedereen de klok een uurtje terug. Het vroeger ondergaan van de zon heeft gevolgen voor de verkeersveiligheid in het algemeen en voor blinde en slechtziende weggebruikers in het bijzonder. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) geeft daarom enkele tips mee voor  weggebruikers om de veiligheid in het verkeer te garanderen voor iedereen.

Dagelijkse verkeersonveiligheid voor blinden en slechtzienden

Een blinde jongeman steekt over op een oversteekplaats met rateltikkers. Het is groen licht voor hem. Dit alles ontgaat een oudere autobestuurder, die het rode licht negeert en de jongeman over de voeten rijdt. Een geleidehond van een overstekende vrouw wordt op het zebrapad aangereden door een aansnellende bestuurder van een elektrische fiets. De vrouw wordt uitgescholden omwille van schade aan de elektrische fiets. Dit zijn slechts enkele van de concrete voorvallen die aan het SBPV worden gesignaleerd.

Blinden en slechtzienden kunnen niet anticiperen in het verkeer. Zo kunnen ze bij het oversteken niet trager of sneller stappen om een aanrijdende auto of fietser te ontwijken omdat ze moeilijk kunnen inschatten vanwaar en van hoe ver deze komen. Elektrische wagens en fietsen rijden stil en vormen daardoor een bijzonder gevaar: blinde en slechtziende voetgangers zien en horen ze niet.  Op het zebrapad geparkeerde voertuigen dwingen mensen met een visuele handicap tot het afwijken van hun pad, waardoor zij onnodig risico’s lopen en hun oriëntatie kunnen verliezen.  Het SBPV vraagt automobilisten én fietsers alert te zijn voor voetgangers met een witte stok of met een geleidehond.

Winteruur, dubbel gevaar

In de periode van de uurverandering betekent de overgang van licht naar donker in de vooravond vaak ook wennen voor de automobilisten en fietsers. Dubbel gevaar voor blinde en slechtziende weggebruikers!  Het heeft echter geen zin om te claxonneren of te bellen. Het brengt blinden en slechtzienden eerder in verwarring: “Moet ik nu vertragen? Of net sneller doorlopen? Of stoppen omdat er gevaar is?”. 

Aandacht bij rijopleiding

Als antwoord op de recente oproep van Federaal Minister van Mobiliteit Galant aan burgers om zelf voorstellen te doen inzake verkeersveiligheid, vraagt het SBPV aandacht voor speciale doelgroepen in het verkeer, in het bijzonder blinde en slechtziende weggebruikers,  tijdens de opleiding voor het behalen van het rijbewijs.        

1635 keer veiligheid voor iedere burger

Persbericht 17 april 2015

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV vzw) begrijpt het initiatief van minister van Mobiliteit Ben Weyts om het verkeer op de gewestwegen vlotter en veiliger te maken door de 1.635 verkeerslichten op deze wegen beter af te stemmen op de huidige verkeerssituaties. Het SBPV juicht ook ieder initiatief voor meer veiligheid toe, maar benadrukt dat er in de opgezette studie aandacht moet zijn voor het feit dat  kruispunten en oversteekplaatsen een risicovol onderdeel vormen in de  dagelijkse mobiliteit van blinde en slechtziende mensen.

Vlaamse beleidsmakers, zet uw bril op, want dit is voor u.

25 maart 2015

Op 26 maart om 10.30 uur, vlak voor  de opening in Antwerpen Expo van ZieZo-Vlaanderen 2015, het grote beursevenement voor mensen met een visusbeperking, voert het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPv vzw)  actie voor echte gelijke kansen. Klik op de titel om meer te weten te komen.

Reportage ZieZo-Vlaanderen

StampMedia maakte een reportage over ZieZo-Vlaanderen 2015. U kunt deze reportage hier bekijken.

De nieuwe dokter is een app

26 maart 2015

Het SBPV vraagt dat de ontwikkelaars de medische apps ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk maken.

"Dat kan toch niet waar zijn!"

Persbericht 04 februari 2015

Gisteren werd de nieuwe fictiereeks 'Tom & Harry' op Eén uitgezonden. Deze reeks werd in tegenstelling tot de vorige fictiereeksen (De Ridder, In Vlaamse Velden, Vriendinnen, Witse, Wolven...) niet met audiodescriptie uitgezonden. Een groot probleem voor veel slechtziende kijkers.

We willen geen zoethoudertjes meer

Persbericht 26 januari 2015

Met de slogan 'We willen geen zoethoudertjes meer' voert Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV vzw) op dinsdag 27 januari tijdens de spitsuren in Brugge en Brussel Noord actie voor de afschaffing van de 24-urenregel voor assistentie bij de NMBS.

Het SBPV schaart zich achter de petitie van blinde Tim

Persbericht 5 december 2014

De voorbije dagen ondertekenden al meer dan 1100 mensen de petitie van de heer Timmy De Waele. De petitie wijst de regering op het feit dat mensen met een beperking verplicht 24 uur op voorhand bij de NMBS moeten aangeven welke trein ze willen nemen. Het Slechtzienden en Blinden Platform (SBPV vzw) klaagt deze situatie mee aan. Lees hier het volledige persbericht.

Nieuwsbrief SBPV (november 2014), nummer 7

 • Klik hier om de nieuwsbrief op de website te lezen.

Blinden, slechtzienden en het openbaar vervoer

Persbericht 23 oktober 2014

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Witte Stok op woensdag 15 oktober 2014 zette het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) samen met haar sociaal-culturele beweging Zicht op Cultuur² een grootschalige mobiliteitsbevraging op. Deze bevraging peilt naar de problemen die blinde en slechtziende reizigers ondervinden bij het gebruik van het openbaar vervoer. De resultaten van dit onderzoek leest u in dit persbericht.

Het winteruur

Persbericht 23 oktober 2014

In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober 2014 draaien we met zijn allen de klok een uurtje achteruit. Het vroeger donker worden heeft gevolgen voor de veiligheid in het verkeer en meer in het bijzonder voor de (blinde en slechtziende) voetgangers. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) geeft daarom enkele aandachtspunten mee waarop andere weggebruikers kunnen letten om de veiligheid op straat te garanderen.

Vooruitstrevende zenders denken inclusief, of niet?

Persbericht 22 oktober 2014

Op 20 oktober 2014 verspreidt VTM een persbericht waarin ze aankondigt dat VTM Text als informatiekanaal zijn tijd heeft gehad. VTM zou vooral willen inzetten op nieuwe media zoals haar website en sociale media zoals Facebook en Twitter. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) vraagt VTM om vooral na te denken over inclusieve televisie. Klik op de titel om hier meer over te lezen.

Dag van de Witte Stok: recht op zelfstandige mobiliteit

Persbericht 15 oktober 2014

Tijdens de internationale dag van de Witte Stok vestigt het SBPV de aandacht op het recht op het belang van zelfstandige mobiliteit van blinde en slechtziende personen. In dit kader ontwierp het SBPV een korte vragenlijst die peilt naar de problemen die personen met een verminderd zicht ondervinden. In een persbericht wijst ze op de noodzaak van een goed toegankelijk openbaar vervoer. Klik op de titel om er meer over te lezen.

Laatste nieuwsbrief (oktober 2014), nummer 6

Veilig e-biken, niet enkel een kwestie van vaardigheid

Persbericht 22 september 2014

Het aantal fietsongevallen is dit jaar met een kwart gestegen en daarom onderzocht het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) de risico’s van het gebruik van de elektrische fiets. Ze stellen vast dat deze sneller en moeilijker te besturen zijn dan traditionele fietsen. Het SBPV sprong op de kar en stuurde eind september een persbericht de wereld in waarin ze stelt dat naast de rijvaardigheid van bestuurders van elektrische fietsen ook het rijgedrag onder de loep genomen dient te worden. Klik op de titel om het volledige persbericht te lezen.

Fietsers en automobilisten onvoldoende alert voor weggebruikers met visushandicap

Persbericht 28 augustus 2014

Het SBPV treedt de VAB en de Fietsersbond bij wanneer zij pleiten voor meer veiligheid in het verkeer. Fietsers en automobilisten zijn vaak onvoldoende alert voor blinde en slechtziende weggebruikers. In dit persbericht wijst het SBPV nogmaals op de risico's voor blinde en slechtziende personen en vraagt de andere weggebruikers hier mee rekening te houden. Klik op de titel voor het volledige persbericht.

Menukaarten in braille

Samen met vijf studenten van de Universiteit Gent heeft het SBPV inclusieve menukaarten ontworpen en bedacht. Gisteren was er een persconferentie waarbij de kaarten werden voorgesteld.

Klik op de titel om het persbericht te lezen.

Hindernissen afbakenen is geen tijdsverlies

Persbericht 26 augustus 2014

Naar aanleiding van een ongeval dat mevrouw Christine Van Royen overkwam, stuurde het SBPV nogmaals een persbericht de wereld in om overheden en privéaannemers te wijzen op de gevaren van slecht afgebakende werken. Als u op de titel klikt, kunt u het volledige persbericht lezen.

QR codes aan de haltes van De Lijn

Persbericht 12 augustus 2014

De Lijn gaat mee met zijn tijd en sinds kort is het mogelijk om in de provincie Antwerpen via een QR code de realtime van de bus of tram op te vragen. Deze mogelijkheid is echter niet zonder problemen voor blinde en slechtziende reizigers. Om dit aan te kaarten stuurde het SBPV een persbericht de wereld in.

Regering draait TV-knop dicht voor blinde kijkers

Persbericht 12 augustus 2014

Het zijn besparingen voor iedereen, maar sommige besparingen hebben drastischere gevolgen dan andere. Door de besparingen die de Vlaamse Regering wil doorvoeren bij onder meer de VRT zou de zender OP12 worden afgeschaft, waardoor blinde en slechtziende kijkers op zondagavond niet langer meer naar fictiereeksen zoals 'In Vlaamse Velden' kunnen kijken. Klik op de titel voor het volledige persbericht.

Lichten uit of toch lichten aan?

Persbericht 8 augustus 2014

Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zou het licht op secundaire wegen buiten de bebouwde kom gedoofd kunnen worden. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (SBPV) waarschuwt dat het wegvallen van deze verlichting gevolgen heeft voor vooral slechtziende mensen, een niet te onderschatten aantal personen dat onvermijdelijk toeneemt met de vergrijzing van de bevolking.

Gevouwen gebouwen… voor blinden en slechtzienden meer dan een verrukking

Persbericht 25 juli 2014

Her en der verschijnen beelden van architecten uit Mexico City die met papier gebouwen maken. Voor blinden en slechtzienden zijn deze origamikunstwerken meer dan enkel en alleen een adembenemend schouwspel. SBPV vzw zond een positieve boodschap de wereld in.

Toename webshops goed nieuws voor blinde en slechtziende kopers

Persbericht 25 juli 2014

Op 24 juli 2014 verscheen een artikel in De Standaard met de mededeling dat het aantal webshops in ons land verdubbeld is. Indien de webshops goed toegankelijk zijn, is dit uitermate goed nieuws voor blinde en slechtziende kopers. SBPV stuurde hierover een persbericht de wereld in. Klik op de titel om hier meer over te lezen.

De hulphond, uw welkome gast

Persbericht 22 juli 2014

Er is maar weinig ruchtbaarheid gegeven aan een nieuwe wet die zegt dat geattesteerde blindengeleidehonden toegang krijgen tot publieke plaatsen. Het SBPV vzw wil hier de aandacht op vestigen en doet dit traditiegetrouw met een persbericht. Klik op de titel om hier meer over te lezen.

Nieuwsbrief Jrg. 3 (juli 2014), 4

 

Railtime by Phone

Persbericht 24 juni 2014

Sinds april heeft de NMBS de dienst Railtime by Phone, een veelgebruikte funtie door blinde en slechtziende treinreizigers, afgeschaft. In haar laatste persbericht pleit het SBPV vzw dan ook voor het opnieuw activeren van deze functie. Klik op de titel om hier meer over te lezen.

Nieuwsbrief Jrg. 3 (juni 2014), 3

U kan de website in twee formaten raadplegen.

‘Zwijgende’ identiteitskaartlezer vergroot digitale kloof voor blinden en slechtzienden

Persbericht 27 april 2014

SBPV ijvert voor een inclusieve samenleving waarbij blinde en slechtziende personen mits kleine aanpassingen als volwaardige personen kunnen meedraaien. Een kleine aanpassing zou een sprekende identiteitskaartlezer kunnen zijn, maar deze komt er helaas (nog) niet...

Alle Fietsers Tegelijk Groen… en wat moeten de blinden dan doen?!

Persbericht 22 april 2014

Dat de relatie tussen fietsers en blinde en slechtziende weggebruikers niet altijd optimaal is wisten we al, maar met de nieuwe AFTG-regeling (Alle Fietsers Tegelijk Groen) is het hek helemaal van de dam. SBPV laat opnieuw van zich horen.

Een put te ver…

 Persbericht 17 april 2014

Door een vandalenstreek in de regio Izegem en Roesselare werden er verschillende riooldeksels ontvreemd. De stadsdiensten probeerden de putten in de straat aan te duiden met hekjes en lintjes, maar dit is niet voldoende voor de blinde en slechtziende voetganger. U leest in dit persbericht waarom dit zo is.

Hij is te stil gegaan!

Persbericht 8 april 2014

Naar aanleiding van de aanschaf van 123 nieuwe hybride bussen bij de busmaatschappij De Lijn, kaart SBPV de problematiek van te stil rijdende bussen aan in de pers. Blinde en slechtziende weggebruikers horen deze bussen namelijk niet komen of vertrekken.

Webwinkels een opportuniteit voor blinden en slechtzienden om zelfstandig aankopen te doen

Persbericht 20 maart 2014

Online shops zijn er zich wellicht niet direct van bewust, maar elektronisch winkelen betekent voor personen met een visuele beperking een opportuniteit om zelfstandig hun aankopen te kunnen doen. Toch zijn veel webwinkels niet toegankelijk...

Blinden rekenen op 'goed gedrag' fietsers bij invoer verkeersbord B22 en B23

Persbericht 17 maart 2014

Het SBPV kaartte het risico reeds aan in een vroeger persbericht (zie PB 15 juni 2012), toen Brussel fietsers toestond rechts af te slaan bij een rood verkeerslicht. Nu dit ook in Gent wordt toegestaan, trekt SBPV opnieuw aan de alarmbel.

Blinde en slechtziende senioren reageren op campagne minister Lieten: “Da’s boven ons budget, dat internet!”

Persbericht 21 februari 2014

Gisteren wees SBPV op het belang van toegankelijke websites. Vandaag wil SBPV een ander probleem aankaarten, namelijk de niet-terugbetaling van (hoogtechnologische) hulpmiddelen voor ouderen die na hun 65ste blind of slechtziend werden.

Blinde en slechtziende senioren reageren: "internetten is toch niet zo handig voor ons"

 Persbericht 20 februari 2014

Naar aanleiding van de campagne van minister Lieten rond mediawijsheid, wil het SBPV nogmaals wijzen op het belang van toegankelijke websites.

Blinden krijgen geen toegang tot betrouwbare gezondheidsinformatie

Persbericht 10 december 2013

Het SBPV klaagde reeds de ontoegankelijkheid van sommige websites aan. Minister Jo Vandeurzen lanceerde een nieuwe website waar iedereen betrouwbare gezondheidsinformatie kan vinden. Het enige probleem is dat deze website niet toegankelijk is voor blinde en slechtziende burgers....

Nieuwsbrief Jrg. 2 (dec. 2013), 5

U kan de nieuwsbrief in drie formaten raadplegen.

Waarom blinden en slechtzienden hun geld uit handen geven

Persbericht 19 december 2013

Bij welke bank kunnen blinde en slechtziende mensen in Vlaanderen zelfstandig hun bankverrichtingen uitvoeren? Het is een vraag die heel wat mensen bezighoudt en daarom ging het SBPV op zoek naar antwoorden. In dit persbericht wordt het drieledig onderzoek volledig uit de doeken gedaan.

Klok terug, blik op de blinde voetganger

Persbericht 25 oktober 2013

Naar aanleiding van de verandering van zomertijd naar wintertijd, vraagt het SBPV extra aandacht voor de blinde en slechtziende voetgangers. In dit persbericht leest u waarom dit zo belangrijk is.

Blindengeleidehonden: mag het iets minder?

Persbericht 25 september 2013

Wettelijk gezien kunnen blindengeleidehonden bij de dierenarts behandeld worden aan een verminderd btw-tarief van 6%, in plaats van de gebruikelijke 21%. Dit gebeurt in de praktijk echter nog te weinig en dus kaart SBPV deze problematiek dan ook aan.

Verkiezingen 2014: zes vragen aan politieke partijen

Naar aanleiding van de verkiezingen op 25 mei 2014 vroegen we in de loop van de maand februari aan de verschillende politieke partijen in Vlaanderen op welke manier zij in hun programma rekening hielden met de blinden en slechtzienden.

We formuleerden een zestal vragen. De antwoorden kunt u terugvinden als u klikt op de titel van dit artikel.

Evenementen zijn er voor iedereen. Toch?

Persbericht 4 september 2013

Via dit persbericht wil het SBPV meer ruchtbaarheid geven aan de publicatie van haar nieuwste Eye Key. Deze brochure "Open & In" wil organisatoren met behulp van enkele praktische tips aantonen dat met slechts enkele inspanningen hun evenementen ook toegankelijk gemaakt kunnen worden voor blinde en slechtziende cultuurliefhebbers.

Stille fietsers: ongezien en ongehoord

Persbericht 20 november 2012

Via dit persbericht wil het SBPV reclame maken voor haar brochure 'Veilig in het Verkeer'.

Toegankelijkheid digitale informatie kan veel beter

Persbericht 29 oktober 2012

Naar aanleiding van een rapport van AnySurfer wil het SBPV via een persbericht de aandacht vestigen op het feit dat verschillende websites nog niet toegankelijk zijn voor blinde en slechtziende internetgebruikers.

Opzij, opzij, opzij... Maak plaats, maak plaats, maak plaats... wij hebben ongeloofelijke...

Persbericht 30 januari 2012

Persbericht over de gevaren van een gehaaste samenleving voor blinde en slechtziende weggebruikers.

Op wie zou ú stemmen als u blind was?

Persbericht 24 september 2012

Via dit persbericht klaagt het SBPV het gebrek aan privacy aan dat blinde en slechtziende kiezers ondervinden.

Blinden en slechtzienden willen geen witte stokken in de wielen steken

Persbericht 15 juni 2012

De nieuwe "rechtsafborden" die fietsers toelaten om rechts af te slaan bij het rode licht zorgt voor heel wat bezorgdheid bij blinde en slechtziende weggebruikers. U leest er meer over in dit persbericht.

Blinden voelen zich gerugsteund door uitspraak Raad van State

Persbericht 24 april 2012

Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State over een gebrek aan privacy bij het elektronisch stemmen, springt het SBPV vzw op de kar en wijst er op dat deze problematiek nog groter is bij de blinde en slechtziende kiezer.

Zelfstandigheid van blinde en slechtziende tv-kijkers verdwijnt achter de digitale knop

Persbericht 8 maart 2012

Persbericht dat de ontoegankelijkheid van de digibox aankaart.

Blind online shoppen is frustrerend

Een leven zonder internet. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen. We communiceren elektronisch, delen informatie via elektronische weg en we gaan ook elektronisch winkelen. Een voordeel van ‘e-commerce’ is dat het de zelfstandigheid van personen met een visuele beperking verhoogt. Want je moet geen beroep doen op derden en dankzij de productbeschrijving op de website kun je de inhoud van een product tot in de details nalezen. Het bespaart je ook de vaak vermoeiende en tijdrovende ervaring in het warenhuis. Maar zijn die webwinkels wel zo gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor blinde en slechtziende consumenten?

Klik op de titel van dit artikel om hier meer over te lezen.

Waarom blinden en slechtzienden hun geldzaken uit handen geven

Bij welke bank kunnen slechtziende en blinde mensen in Vlaanderen terecht om zelf hun bankverrichtingen te doen? Het is een vaak terugkerend onderwerp in gesprekken en op fora. Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen stelt een drieledig onderzoek in naar toegankelijke bankfaciliteiten voor blinden en slechtzienden. Dit onderzoek leidt tot een veelzeggende vaststelling: van onze acht blinde en slechtziende testpersonen wil na zijn onderzoek maar één persoon
een rekening openen bij de door hem geteste bank.

Na het persbericht, nu ook een uitgebreid artikel over deze problematiek!

Historisch akkoord in Marrakech voor betere toegang tot publicaties voor personen met leesproblemen

Eind juni werd in Marrakech (Marokko) na meer dan tien jaar overleg en lobbywerk een akkoord bereikt oor een internationaal verdrag dat wereldwijd een betere toegang moet garanderen tot publicaties in aangepast leesformaat voor iedereen met een leesbeperking.

Klik op de titel om het volledige artikel over dit historisch akkoord te lezen.

Geen terugbetaling kosten dierenarts voor blindengeleidehond

Het SBPV-ZOC² stuurde een brief met de vraag of het VAPH een tussenkomst voorziet voor operatie- en behandelingskosten bij actieve blindengeleidehonden naar analogie met onderhoud en herstel voor technische hulpmiddelen.

Het antwoord dat we op 18 juni 2013 kregen kunt u hier lezen.

Blindengeleidehonden: mag het iets minder?

Wie met zijn blindengeleidehond de dierenarts consulteert of hem laat behandelen, geniet hierop een wettelijk toegestaan verminderd btw-tarief van 6 procent en betaalt niet de gebruikelijke 21 procent. In werkelijkheid gebeurt dit zelden zo. We publiceerden reeds een persbericht, maar nu vindt u hier ook een uitgebreid(er) artikel over deze problematiek.

Actie 12 februari 2013. Blinden en Slechtzienden trekken aan de bel

Op dinsdag 12 februari 2013 bezetten een groep blinde en slechtziende ouderen een kruispunt in Mechelen om aandacht te vragen voor het leeftijdsonafhankelijk hulpmiddelenbeleid. Deze actie kreeg heel wat media-aandacht. Als u op de titel van het artikel klikt, kunt u meer lezen over deze sensibiliseringsactie.

 

De VRT maakt van toegankelijkheid een prioriteit

In een persbericht van de VRT dat op 9 september 2013 de wereld werd ingestuurd maakte de VRT bekend om de diversiteitsdoelstellingen mee op te nemen in de beheersovereenkomst (2012-2016).

Bijna alle programma’s op de televisienetten van de VRT worden ondertiteld, dagelijks worden ook Karrewiet en Het Journaal getolkt naar Vlaamse Gebarentaal. Dit jaar programmeert OP12 simultaan de nieuwe fictiereeks van Eén met audiodescriptie. De doelstellingen van de VRT op het vlak van toegankelijkheid werden daarbij bijna allemaal gehaald. Die diversiteitsdoelstellingen werden mee opgenomen in de Beheersovereenkomst (2012-2016) van de VRT. In het toegankelijkheidsoverleg dat de VRT op maandag 9 september organiseerde, maakte de openbare omroep haar cijfers bekend.

U leest hier meer over de toegankelijkheidsplannen van de VRT.

Lezersbrief 4 mei 2012: Blinde kijkers vallen voor Witse. Met audiodescriptie.

Ria Decoopman zond als woordvoerder van het SBPV een lezersbrief naar verschillende kranten om het succes van audiodescriptie van de reeks Witse te bejubelen. Het begin luidt als volgt:

"De laatste aflevering van de Witse-reeks is voorbij.  De VRT zond deze reeks voor het eerst met audiodescriptie uit. Bij audiodescriptie vertelt een stem (hier was dit Geertje De Ceuleneer) aan de blinde en slechtziende 'kijkers' wat  er zich op het scherm afspeelt.  Dit gebeurt tussen de dialogen van de acteurs en tussen de relevante geluiden (bijvoorbeeld een geweerschot) door."

Hoe werd dit gesmaakt door de blinde en slechtziende tv-kijkers? U leest er meer over als u klikt op de titel van het artikel.

Nieuwsbrief december 2018

Onze nieuwste nieuwsbrief is er weer! Wij wensen u en je familie alvast een prettige kerst en een fijn eindejaar. Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blindenplatform Vlaanderen sluit even de deuren van 24/12 tot 3/01. Wij kunnen terugblikken dankzij jullie op een mooi jaar vol initiatieven en zitten vanaf 3 januari klaar om te werken aan een succesvol 2019.

Klik hier voor de nieuwsbrief in PDF-versie. Om onze nieuwsbrief in je mailbox te ontvangen: stuur ons een mailtje via info@zoc-sbpv.be.

Goed om te weten! Nieuwe contactgegevens.

2019, vol nieuwe plannen en acties

… en (tijdelijk) zelfs nieuwe contactgegevens!

Een nieuw jaar, dat belooft nieuwe verhalen. Ook voor ons. ZOC-SBPV vzw bevindt zich middenin een overgangsfase, dat heb je misschien online al gemerkt. Daarom is het even niet vanzelfsprekend om al onze kanalen up-to-date te houden.

Natuurlijk blijven we klaarstaan voor je vragen, voorstellen en ideeën. Belangrijk: wil je ons contacteren, dan vind je ons op dit moment eenvoudig en snel …

via e-mail: mail naar info@zichtopcultuur.be 
via telefoon: bel naar 0460 85 01 10
via onze nieuwe facebookpagina


Tot snel,
Het ZOC-SBPV bestuur

Nieuwsbrief juli 2019

Nieuws over ons beleidsplan en het geluid van elektrische wagens.
Een oproep om mee te doen met Batastung. En informatie over toegankelijk theater en concerten.

Lees de nieuwsbrief op onze website.