Veilig naar buiten in coronatijden

Share

12 april 2021

10 tips om als blind of slechtziend persoon veilig naar buiten te gaan en anderhalve meter afstand te houden. 

 

Tip 1. Naar buiten. Wat doe je mee?

Wanneer je naar buiten gaat, is het goed om naast je witte taststok of herkenningsstok, ook volgende zaken mee te nemen:

- papieren zakdoekjes en een doosje of zakje om de gebruikte apart te houden

- alcoholgel of ontsmettingsdoekjes

- (wegwerp)handschoenen

- mondmasker

Tip 2. Anderhalve meter afstand. Hoe doe je dat?

Dit is een lastige. Vergelijken met gekende voorwerpen van ongeveer dezelfde lengte of iets langer kan helpen.

- Een uitgestoken witte taststok is bijvoorbeeld ongeveer anderhalve meter (de positie waarin je aangeeft dat je wenst over te steken).

- Zorg er in elk geval voor dat je herkenbaar bent en je witte taststok of herkenningsstok gebruikt. Je mag dan verwachten dat anderen ruimte voor je maken. Je kan ook je witte stok iets harder laten tikken op de grond. Voetgangers die je in de rug nadert, merken je gemakkelijker op en nemen dan vanzelf afstand.

 

Tip 3. Heerlijk rustig genieten

- Kies voor een tijdstip waarop het minder druk is: ’s morgens vroeg of later op de avond, rond etenstijd, wanneer het weer wat minder is. 

- Vermijd jaagpaden langs kanalen die vaak door fietsers, skaters of skateboarders worden gebruikt en grote stadsparken die een attractiepool zijn voor stadsbewoners zonder tuin.

- Ga liever wandelen op een rustige plek in je buurt die je goed kent.

Tip 4. Aanraken mag

Als je slechtziend of blind bent, gebruik je dikwijls je handen om zaken in de openbare ruimte te vinden en te gebruiken, zoals een trapleuning, drukknop van een rateltikker, liftknop. Dit mag je blijven doen mits de nodige hygiënische maatregelen. Denk er dus aan:

- Veeg niet in je gezicht of in je ogen als je iets hebt aangeraakt.

- Desinfecteer tussendoor je handen met een alcoholgel of ontsmettingsdoekjes.

- Draag dunne wegwerphandschoenen. Je gooit ze weg bij je thuiskomst.

- Handschoenen in stof kan je wassen, maar zijn moeilijker virusvrij te houden.

- Was je handen grondig met zeep van zodra je thuis bent.

 

Tip 5. Zelf aankopen doen

 

Corona maakt zelfstandig winkelen er niet eenvoudiger op, maar misschien kunnen volgende suggesties je helpen.

- Maak het lijstje met je boodschappen op volgorde van de plaats waar ze in het warenhuis te vinden zijn. Zo moet je niet op je stappen terugkomen en vermijd je plots andere klanten te kruisen.

- Doe je aankopen op minder drukke momenten. Dit maakt het gemakkelijker om de anderhalve meter afstand te houden.

- Informeer of je een bestelling kan doorgeven zodat de aankopen kunnen worden klaargezet en je ze enkel hoeft op te halen.

- Vraag of het mogelijk is dat een winkelbediende je boodschappen doet aan de hand van je lijstje, terwijl jij op veilige afstand van de andere klanten wacht.

 

Tip 6. Gezond sporten

 

Stilaan mag je een reeks sporten opnieuw beoefenen, maar je dient de maatregelen te volgen. Enkele adviezen:

- Neem als je slechtziend bent de eerste keer een begeleider mee naar de locatie. Er zijn wellicht aanpassingen gedaan naar aanleiding van de coronamaatregelen. Hij/Zij kan je daar wegwijs in maken.

- Sport je met begeleiding, zorg dan voor een vaste begeleider of een huisgenoot die je kan begeleiden binnen anderhalve meter afstand.

- Maak optimaal gebruik van natuurlijke en kunstmatige gidslijnen. 

 

Tip 7. Geleidehond. Wat is je boodschap?

Probeer als geleidehondgebruiker dicht contact met andere honden en personen te vermijden. Dit heb je echter niet altijd zelf in de hand. Het is daarom handig om andere mensen te informeren hoe zij afstand kunnen houden. Je kan hen bijvoorbeeld het volgende vertellen:

- Geleidehonden kennen het principe van social distancing niet. Het is dus belangrijk om zelf voldoende afstand te houden als een persoon met een geleidehond voorbij loopt. 

- Laat je eigen hond niet naar een geleidehond toe lopen om kennis te maken.

- Laat weten dat je in de buurt bent en dat je een hond bij je hebt. Ook een verwittigde geleidehondgebruiker is er twee waard.

 

Tip 8. Openbaar vervoer

 

Sinds 4 mei zijn mondmaskers in het station, op het perron en in de trein, tram en bus verplicht. Neem die dus zeker mee indien je gebruik zal maken van het openbaar vervoer. Via mondmasker.zotvanzorg.be verneem je hoe je een mondmasker op- en afzet.

Reserveren van assistentie moet voor alle treinstations 24 uur op voorhand gebeuren. Dankzij lobbying van ZOC-SBPV zal de NMBS toch assistentie voorzien voor blinde en slechtziende reizigers die dit aanvragen, ook al is social distancing hierbij niet mogelijk. NMBS bezorgt de medewerkers persoonlijke beschermingsmiddelen zodat zij mensen die dit nodig hebben bij de arm kunnen begeleiden. 

 

Tip 9. Goed humeur

Natuurlijk zal je al eens vervelende reacties horen. Neem ze vooral niet persoonlijk indien je je aan de richtlijnen houdt. De angst en bezorgdheid zit hoog bij heel wat mensen in deze coronatijden. Blijf de maatregelen opvolgen en behoud vooral je goed humeur.

 

Tip 10. Geurig toemaatje

Deze tip met een geurtje konden we niet laten liggen. Knabbel verse knoflook en de anderhalve meter afstand is verzekerd! Zolang de voorraad strekt, natuurlijk.